בשבחי המינימליזם של כרמלה בנחלה


מוקד הזמנת אירועים במסעדות

       בעיר בה קשה להזמין קפה בלי לענות על ארבע שאלות וכל קניה של לחם מחייבת בחירה בין ארבעה סוגי קמח, הרעיון שמישהו בוחר בשבילך את המנות הוא רעיון מפתה. כל שנשאר, אמר עוזי ידידי ממרום שנות דיילות ארוכות, הוא להדק את החגורות ולהמריא אל על.

זה שנים שכל שישי אני נכנס לשוק הכרמל מפינת רמב''ם והתבור ושנים שאני רואה את המרפסת הקטנה הלבנה עם שלושת השולחנות ופטיו הכניסה של מסעדת כרמלה בנחלה, ובכל זאת, עד היום לא נכנסתי אליה. אולי בגלל התחושה שכרמלה בנחלה היא חלק ממרקם העיר בדיוק כמו שוק הכרמל ונחלת בנימין. אין שום דחיפות, היא תמיד תהיה שם.

אבל באותו ערב, עוזי, חבר טוב ודייל באל על - שבפרפראזה על דברי נשיאנו לשעבר, כבר ''אכל מה דברים טובים ושתה כמה דברים טובים בכמה וכמה מקומות טובים'', חזר מחודשיים בחו''ל ועמד לצאת שוב לניו יורק. לפני ההמראה החלטנו לקחת לעצמנו שעתיים של זמן איכות, אז הלכנו לאכול יחד בכרמלה בנחלה.

כרמלה מאכלסת את שתי הקומות הראשונות בבניין עמודים מפואר מ-1922, המתפורר לו לאיטו וממתין לימים טובים יותר. זהו אחד הבניינים המפוארים של ימי הראשית של תל אביב, אשר מוחזק כיום בתומכות חיצוניות המונעות ממנו להתמוטט. פנים המסעדה מחולק לסדרה של חללים גבוהים המחוברים זה לזה. שידה עתיקה בעיצוב מינימליסטי ומדויק, שולחן מפואר ווילונות ארוכים מייצרים במקום תחושה של אינטימיות, נינוחות ואיכות. מאוחר יותר למדנו כי אלה הרהיטים המקוריים של הבית אשר נתרמו למסעדה על ידי בעלת הבניין האוהבת.

כשהוגש לנו התפריט הכל התחיל להתחבר, אוכל וארכיטקטורה, תיאוריה ומעשה. כמו העיצוב המינימליסטי והמדויק, גם התפריט מצומצם על דף אחד ומנגד טקסט קצר המסביר וממליץ על ארוחת הטעימות. הרעיון מאוד פשוט, המלצרים מבררים את ההעדפות הקולינאריות של הסועדים ועל פיהן בונים את הסעודה מתוך התפריט כאשר האוכל מוגש לכולם. הארוחה מתקדמת ובכל שלב יכולים הסועדים להפסיק את הארוחה במידה והם מלאים. בעיר בה קשה להזמין קפה בלי לענות על ארבע שאלות וכל קניה של לחם במאפיה מחייבת בחירה בין שישה סוגי אוכמניות וארבעה סוגי קמח, הרעיון שמישהו מטפל בך ובוחר בשבילך הוא רעיון מפתה. כל שנשאר, כמו שאמר עוזי ממרום 30 שנות דיילות ארוכות, הוא להדק את החגורות ולתת לצוות לקחת אותנו אל על.

הפתיחה היתה מסחררת. למנות ראשונות הוגשו ארבע מנות מלוות בלחם כפרי דחוס בקליפה פריכה: קרפצ'יו שרירי מפילה בקר בחומץ בלסמי, בזיליקום עלי רשאד ופרמזן; אגס צלוי בשמן זית, פלפל שחור וגבינה כחולה מיושנת, עשירה ונימוחה; חציל אפוי בטחינה גולמית ועשבי תיבול - מנה עדינה, מפתיעה וגופנית מאוד; וסלט עשבי תיבול חד ומדויק בלימון, שמן זית וקשיו קלוי. ארבע מנות שתובלו בעדינות ובצנעה ממש, בלי שום תוספות דומיננטיות שטשטשו את נוכחותם של המרכיבים הטריים. אחרי פתיחה כזו התרווחנו בכיסאות, הדלקנו סיגריה והמתנו בציפייה לבאות.

ארוחת הטעימות המשיכה עם שתי מנות ביניים מן הים, קלמרי רך וענוג עם שרימפס פריכים בחמאת לימון ופירורי לחם מתובלים, ושרימפס וסקלופ ברוטב אוזו ועגבניות עם זיתי קלמטה. שוב גילינו איזה אנחות עונג חילץ מאתנו השף בבישול קצרצר ובתיבול עדין. מבחינתנו היינו מוכנים לסיים את הארוחה אולם בתנור כבר המתין לנו פילה פורל ברוטב חמאת חרדל מרווה ויין, לא בדיוק המנה שמסרבים לה, אז החלטנו להעמיס גם אותו. המאמץ השתלם.

בדרך כלל מנות אחרונות הן קורבנות של ארוחות טובות. הן יכולת האכילה והן רגשי האשמה הקלוריים מעמידים אותן בעמדת נחיתות מול המנות האחרות בארוחה. המלצר המליץ בחום על צלחת טעימות ומאחר שעד עתה נשמענו לו באדיקות ונהננו מכל ביס, החלטנו לציית גם הפעם. צלחת הטעימות הכילה קרם ברולה, קרמבו שוקולד במילוי פסיפלורה ושוקולד לבן, עוגת מוס שוקולד ופרפה חלבה אלוהי. לאחר שעתיים של עונג היינו כה מרוכזים, אני במוס השוקולד ועוזי בפרפה החלבה שכשצלצל הנייד של עוזי, שנינו קפצנו בבהלה. אין ספק שהארוחה לקחה אותנו רחוק.

*מחיר ארוחת הטעימות בממוצע 160 ש''ח לאדם לא כולל משקאות.

כרמלה בנחלה
התבור 46 פינת הרמב''ם, במתחם מדרחוב נחלת בנימין, ת''א
טלפון: 5161417 – 03