יאן יאן חיפה

שתי חברות ותיקות יצאו לזמן איכות משותף ביאן יאן החיפאית, וזכו לחווייה נוסטלגית במיוחד ולסיפור אישי מרתק.

שעת ערב מוקדמת ביום חורפי גשום וקר בעיר התחתית בחיפה. מסעדת יאן יאן הותיקה נחבאת בתוך חצר פנימית שקטה ורומנטית בין בנייני האבן העותמניים, ממש לצד רחוב העצמאות הסואן. מטרים ספורים ממתחם הנמל שוקק החיים - אבל מובחנת ממנו באוירה ובסגנון. נכנסות מהאפרוריות והקור שבחוץ אל המסעדה המוארת ושוקקת החיים, גם בשעה מוקדמת זו.
הפתעה - כל הסועדים מלבדנו בעלי מראה אסייתי - ודוברים מה שנשמע לנו כמו סינית - ובמהירה יסתבר שהוא אכן כזה.

צ'יינה טאון בחיפה


יאן יאן היא סינית אדומה, כפשוטו.
המסעדה כולה בגווני אדום זהב מסורתיים, המוכרים לכל מי שביקר בסין, טיוואן - או בצ'יינה טאון בערים גדולות בעולם. זה גם העיצוב שנחרט בזיכרון הנוסטלגי שלנו בשנות השמונים, כאשר התוודענו לראשונה לקסמו של המטבח הסיני.
ואכן, יאן יאן, שגשוג וצמיחה בסינית, היא מסעדה משפחתית הפועלת בחיפה מ 1984, הוקמה על ידי אביה של סי וונג, שמנהלת את המסעדה בשנים האחרונות. משפחת וונג הגיעה לארץ ב 1979, כפליטים ממלחמת וויטנאם שנקלטו בארץ במחווה הומניטרית של ראש הממשלה דאז, מנחם בגין. המסעדות הסיניות הראשונות בישראל הוקמו על ידי משפחות הפליטים שהכירו את המטבח האסייתי לחיך הישראלי ושילבו זאת עם פרנסה. סי הייתה בת 16 כשהגיעה לארץ, את משפחתה הקימה וגידלה בארץ ושלושת ילדיה שירתו כקצינים. משפחת וונג היא גשר בין המסורת הסינית לישראליות של היום. ואכן יאן יאן היא בראש ובראשונה מסעדה משפחתית ותיקה, מהסוג שמספק לא רק חוויה קולינרית אלא גם משמרת ומסורת - ומציעה אווירה ביתית ומשפחתית חמימה.

היינו דוברות העברית היחידות במסעדה בשעת ערב מוקדמת, כל שאר הסועדים - משפחות עם ילדים, קשישים וחבורת סטודנטים - היו דוברי סינית. התפלאנו, לא ידענו שיש כל כך הרבה סינים בחיפה…
המסעדה מדורגת ראשונה במקבילה הסינית ל TRIP ADVISOR ורבים מהתיירים הסינים המגיעים לארץ מגיעים אליה במיוחד, כאשר הם מתגעגעים לאוכל של בית. סי מספרת שפעמים רבות גם פונים אליה בבקשה לעזרה במהלך הטיול בארץ, המלצות על רופא או טכנאי. מי מאיתנו לא מכיר את ההרגשה בטיול ארוך בחו"ל אקזוטי, החיפוש אחר תחושת ביתיות ובטחון רחוק מהבית - ואם הסינים באים במיוחד, מי אנחנו שנחלוק עליהם.

מרק לחימום הלב והאווירה


במזג האויר החורפי שממנו נכנסנו היה זה אך טבעי לפתוח במרק - ורצוי אחד חריף שיחמם אותנו כראוי. בהמלצתה של סי, פתחנו במרק טום יאם עם שרימפס, עגבניות וקוקוס ובמרק חמוץ חריף עם נטיפי ביצה. שניהם היו בדיוק מה שהיינו צריכות - פתיחה מחממת ופותח תאבון. הטום יאם מומלץ במיוחד, עם עומק וטעמים אקזוטיים שהחזירו אותנו לתאילנד. זו כמעט החריגה היחידה בתפריט מהמסורת הסינית - והיא מומלצת במיוחד.

אחרי שהפשרנו - הגיע הזמן לסקור את המסעדה ואת התפריט - להתייעץ ולשמוע.
כחובבות כיסונים בחרנו כמנה ראשונה צלחת דים סאם מעורבת וסלט סיני.
מנת הדים סאם היתה נדיבה וכללה מלית פטריות עם ירקות, עוף ושרימפס. כולן טעימות, כאשר הפיבוריטית הברורה של שתינו היתה מלית הפטריות. הסלט הסיני המשיך את הקו הנוסטלגי, מקלוני גזר וקולרבי ברוטב מתקתק ושומשום שחור.
התלבטנו מול מבחר העיקריות ולבסוף, לאחר ששיתפנו את סי בהעדפות (והמגבלות התזונתיות) שלנו - היא המליצה על שוק אווז בפטריות שחורות ועל שרימפס בירקות. שתי מנות נהדרות, מתובלות במידה הנכונה, שהגיעו בליווי אורז אוצרות הכולל כל טוב שאוכלת הפחמימות שבינינו נהנתה ממנו מאד.

מקום לחזור אליו


לקינוח המשכנו את החוויה הנוסטלגית עם בננה וגלידת קוקוס מטוגנות, מעוטרות ברוטב מייפל. קצת מתוק לטעמנו נכון להיום, אבל מנה שילדים או חובבי מתוק יהנו ממנה מאד. תה היסמין שליווה את הארוחה היה איזון נהדר למתוק ולתיבול שלעתים היה קצת אינטנסיבי מידי עבורנו, מרווה ומנקה את החיך בין הטעמים השונים.

יאן יאן היא חוויה ביתית ומחממת לב. שונה מאד מהאסייתיות האופנתיות שנפתחות חדשות לבקרים. מסעדה משפחתית באווירה ביתית, טעימה ונוסטלגית. מקום לחזור אליו.