Skip Navigation Linksראשי > מאמרים ראשיים > ארוחת השבוע> יאמאס בית ינאי
גליאנו פירנצה בגליל

טברנה יוונית מודרנית: יאמאס בית ינאי


מוקד הזמנת אירועים במסעדות

אני ניגשתי לפרק בידיים דג לברק שלם. ביאמאס מטגנים אותו קלות ואז אופים אותו. זה הופך את העור לנשנוש מהנה בפני עצמו. בשר הדג עדין, טרי ונהדר, והדג נאפה במידה הנכונה..." ענבל לורן מצאה טברנה יוונית תוססת בבית ינאי - יאמאס. אל תפספסו את עלי הגפן הממכרים, מאפה הפילו שהוא לא פחות ממושלם ואת הקינוחים שיעוררו את כל בלוטות הטעם. כן-כן, ויש גם אלכוהול בשפע, קהל שמח ומוזיקה סוחפת. יאמאס - הכי שמח שאפשר!

טיול של שישי בצהריים לאורך נחל אלכסנדר מילא את הנעליים שלנו בוץ, וחששנו שלא יקבלו אותנו במסעדה, שכבר הייתה לנו מראש הזמנה אליה. רגע אחרי שנכנסו ליאמאס כל החששות התפוגגו באחת. אולי זה החיוך של דניאל המנהל, אולי העץ החמים בשילוב גווני התכלת וציורי הקיר, או אולי המוזיקה הים תיכונית השמחה הבוקעת מהרמקולים שאחד הסועדים ליווה אותה בשריקה. אולי סינרגיה של כל הדברים יחד. מה שבטוח, האווירה ביאמאס פתוחה וכיפית ויש תחושה שמקבלים אותנו שם בדיוק כמו שבאנו.

חגיגה בשלל צבעים

לאחר שקיבלנו המלצות מדוקדקות מהצוות, שחסכו לנו לבטים רבים, השולחן שלנו התמלא שלל מנות ראשונות צבעוניות ויפיפיות: דג ים כבוש, שרימפס לוהט, קציצות פרסה, מאפה פילו עם תרד וגבינה. גם בלוטות הרוק שלכם כבר מתעוררות למשמע כל השפע הזה? מנת דג הים הכבוש הכילה סלט קצוץ מדג מוסר, עשבי תיבול, עגבניה, בצל ופרוסות צנונית, על מצע לבן של קרם שקדים. שילוב מקורי שעובד מצוין. השרימפס הלוהט היה עשוי ברוטב חמאה, עגבניות שרי ועשבי תיבול. השרימפס עצמו היה קריספי וטרי מאד והרוטב החמיא לו מאד. קציצות הפרסה טוגנו היטב בחוץ, היו רכות ונימוחות בפנים, ולוו ברוטב יוגורט יווני ולימון טרי. בן זוגי התענג עליהן במיוחד. מאפה הפילו המוארך, במילוי תרד וגבינה ובציפוי שומשום, הוגש לצד ירקות טריים חתוכים גס וביצה עלומה, שכיף לפוצץ אותה ולתבול בה קרעים מהמאפה. המאפה התפצח בפה, כיאה לפילו. בנוסף לא ויתרו לנו על לחם הבית. לחם רך בפנים עם קראסט בחוץ, מנוקד במלח גס, ומוגש עם סחוג עלי גפן (כוסברה ועלי גפן הולכים טוב ביחד!) וסלסת עגבניות טריות. וטוב שלא ויתרו, כי היה מענג לנגב אותו בכל הטוב של המנות האחרות.

להרגיש חופשי ביאמאס

חן הבעלים סיפרה לנו שפתחה את יאמאס לפני ארבע שנים מתוך אהבה גדולה לאוכל, והיא רצתה ליצור מקום עם אוירה אחרת, לא עוד חלוקה נוקשה למנות ראשונות ועיקריות, לא עוד מוזיקת רקע אנמית. היא חזתה מקום צבעוני, פשוט ושמח, שמככבים בו מוזיקה ואלכוהול, והחזון שלה הפך למציאות. ביאמאס כל המנות מומלצות לחלוקה בין הסועדים ומגיעות לשולחן לפי ״מה שמוכן יוצא״. וכשלא מתנגן פלייליסט ים תיכוני מקפיץ, מתקיימים כאן ערבי מוזיקה אינסטרומנטלית אתנית ומוזיקת עולם. צבעי שקיעה בחוץ וריחות מהים ליוו אותנו כשניגשנו לעיקריות. בן זוגי הפתיע הפעם עם בחירה במנה טבעונית, שנקראת ״ג׳ירוס טבעוני״ ממנה הוא נהנה מאד. מדובר בלאפה מגולגלת במילוי טופו, פטריות וירקות. הג׳ירוס היה מאד אסתטי, כמו כל המנות במסעדה, ובן זוגי ציין שהבצק היה עדין ורך והמילוי מפנק, בזכות רוטב שמאחד את הטעמים שבו ועגבניות שרי חמות שמפתיעות בנגיסה. אני ניגשתי לפרק בידיים דג לברק שלם. ביאמאס מטגנים אותו קלות ואז אופים אותו. זה הופך את העור לנשנוש מהנה בפני עצמו. בשר הדג עדין, טרי ונהדר, והדג נאפה במידה הנכונה. לצד הדג נחו ירקות שנצלו על הגריל: תפוח אדמה, עגבנייה ובצל סגול וכן סלט קטן של עגבנייה-עשבי תיבול-זיתי טאסוס. וגם צלחת נפרדת עבור העצמות, ששמחתי עליה כל כך, לצערי לא בכל מסעדה מקפידים עליה וכאן לא שכחו אותה. וביאמאס אי אפשר בלי לשתות לחיים כמובן (״יאמאס!״ זה לחיים! ביוונית). את הארוחה ליווינו ביינות בהירים: לפי המלצת הצוות בחרתי ביין לאיה, יין לבן יבש מזן גרנש, מיקב ארואה מחבל Navara שבספרד, ובן זוגי בחר ביין רוזה של אנג׳לס אנד קאבויס מארצות הברית, שהוא תוצאת שיתוף פעולה של יקב אמריקאי עם יינן ישראלי. היינות היו נהדרים והלמו את הארוחה מן הים. דניאל המנהל סיפר לנו שהמסעדה חידשה לאחרונה את תפריט היינות, ומאלה שטעמנו עושה רושם שהם עשו עבודה מדוקדקת מאד בבחירתם.

מלבי הדרים וסוטלאץ׳ לקינוח

לסיום אכלנו מלבי, שהיה שונה מהמלבי שניסיתי בכל מקום אחר. שידכו לו כאן מי הדרים, שילוב נפלא מסתבר, ושבבי הפיסטוק ויתר הפיצוחים, שהיו קלויים היטב, נתנו למלבי סיומת מעניינת. בנוסף בחרנו בסוטלאץ׳, קינוח בלקני של פודינג אורז מתוק עם חלב, מעוטר בקינמון. בן זוגי לא יכול היה לדלג עליו, שכן הוא הזכיר לו קינוח רומני מסורתי שסבתו הייתה מכינה לו. בחבל הבלקן יש גרסאות רבות לקינוח הזה, ביאמאס צירפו לו בננות מקורמלות וזיגוג סוכר מלמעלה והקפידו לא להמתיק אותו יתר על המידה. יש משהו מאד מנחם ומרגיע בפודינג אורז מתוק, פינוק שסבתא או אמא מכינות לנו כשאנחנו מצוננים. אז כאן לא צריך תירוץ כדי לאכול אותו. לצד הקינוחים קיבלנו תה עם נענע טרי בפינג׳ן נחושת. בפעם הבאה שאתם עוברים במחלף בית ינאי על כביש החוף, דעו שבלב המרכז המסחרי של אם הדרך מסתתרת לה פנינת הים ״יאמאס״, אל תוותרו עליה. כדאי גם להתעדכן במועדי ההופעות החיות במקום. אווירה ואוכל טוב מובטחים.
במסעדות או לקחת במשלוח - כבר 12 שנה - מקסיקנהאירועים בלחם בשר מרינה, הרצליה. עד 200 איש, כשר למהדרין