על הלחם לבדו יחיה האדם?


מוקד הזמנת אירועים במסעדות

 כשהייתי ילדה, עוגה לשבת היתה חלק מטקס שצויין באדיקות כמעט בכל בית שהכרתי. רק אמא שלי מעודה לא הכינה בצק. לא פריך ולא שמרים, לא כרוך אפילו לא שק''מ. לא לשה, לא רידדה ולא גילגלה. בלי שום רגשי אשמה, פשוט לא.

כשהייתי ילדה, עוגה לשבת היתה חלק מטקס שצויין באדיקות כמעט בכל בית שהכרתי. רק אמא שלי מעודה לא הכינה בצק. לא פריך ולא שמרים, לא כרוך אפילו לא שק''מ. לא לשה, לא רידדה ולא גילגלה.
בלי שום רגשי אשמה, פשוט לא. לכן הופתעתי כשפסעתי לחדר הבישול בפור שף, לסדנת לחמים. רוב המשתתפים היו גברים. הללוווווו אמא, אפילו הגברים כבר גילו את ההנאה שבלישה, אולי בכל זאת איזה עוגת בחושה קטנה פעם לשבת???

אז מה אני אגיד לכם? הלחם הזה, בסיסי בסיסי, אבל ממזר. מסתבר שלהכין לחם זו אומנות, ויש המון מה ללמוד. סוגי קמחים, סוגי שמרים, הראקציה בין חומרי המתכון, צורת הלישה הנכונה. וזה רק על קצה המזלג. יניב גור אריה, שמודע לכך שלא ניתן לעכל את כל שפע המידע הזה בבת אחת, דאג מראש לחוברת הסבר מקיפה, וכאני אומרת מקיפה כוונתי לעבודת מחקר בנושא.

אחרי הרצאת הפתיחה, נדרש בדחיפות חילוץ עצמות, שהגיע בדמות סדנה פעילה. אחת שתיים שלוש ארבע לשקול, למדוד, ללוש, להתפיח, אחת שתיים, שלוש, ארבע, לרדד ולגלגל למלא ולקלוע. המתכונים שחולקו בתחילת הסדנה היו מדוייקים ופשוטים למעקב, וכך למרות שכל זוג משתתפים מכין מתכון אחר, הסדר בסדנה נשמר, ובאורך פלא, מצליח גור אריה, לתמרן להפליא בין המשתתפים, ההתפחות והתנורים. אחרי שלוש וחצי שעות, חלל החנות מתמלא בריח העילאי של הלחם החם המגיח מהתנור. אחרי עוד שלוש וחצי דקות, הצלחות עוד לא חולקו ולא נודע כי בא פירור לחם לקרבנו.
אז ככה, יש המון מה ללמוד על לחם ועל הכנתו, אבל, ויש כאן אבל ענק, כל מי שרוצה להכין יכול להצליח ובגדול. אז אם אתם רוצים להמם בפעם הבאה את האורחים במשהו לגמרי לא צפוי, קנו כמה גבינות ו/או בשרים, איזה ממרח נחמד או שניים ואת אנרגיית הארוח תשקיעו בהכנת לחם שניים שלושה. סלט ירוק ויצאתם גדולים מהחיים.

לחם אגוזים ובהרט


½ כמות בצק שמרים בסיסי (מתכון בהמשך)
½ כוס אגוזי לוז קצוצים גס
½ כוס צימוקים בהירים שטופים
1 כפית בהרט


לשים את כל המרכיבים יחד. יוצרים ככר לחםםם ומניחים בתבנית מקומחת. מכסיםומתפיחים כ-20 דקות עד שהכיכר תכפיל את נפחה.
מחממים תנור ל200 מעלות. מניחים על קרקעית התנור קערה מלאה במים רותחים. משמניםאת הכיכר קלות, וחורצים בעזרת סכין חיתוך בתנועוה קלילה בלי לפגוע בתפיחה, שלושה חריצים אלכסוניים בעומק ½ ס''מ בכיכר.
אופים 40 דקות.
כדי לוודא שהלחם מוכן, מוציאים מהתנור ונוקשים על תחתית הכיכר. כשנשמע צליל חלול מעיד על כך שהאפייה הושלמה.

בצק שמרים בסיסי
450 גרם קמח לבן קשה ללחם
50 גרם קמח דורום
15 גרם סוכר
10 גרם מלח
10 גרם שמרים יבשים
350 מ”ל מים
30 מ''ל שמן זית


לשים את כל המרכיבים לבצק אחיד, חלק ורך במשך 10 דקות לפחות. אם הבצק רך בתחילה, ממשיכים ללוש בלי להוסיף קמח עד שיתקבל בצק גמיש ונח לעבודה.
מכסים את קערת הבצק ומתפיחים במקום חמים כ-40 דקות, או עד שהבצק מכפיל את ניפחו.