Skip Navigation Linksראשי > מאמרים ראשיים > ארוחת השבוע> לבקר במסעדה יפנית -טאטאמי

חוויה יפנית בטאטאמי


מוקד הזמנת אירועים במסעדות

''באמצע המרק החלה התקפה של מנות, כולן יפות, מוגשות באסתטיות רבה. ממש כמו מצעד דוגמניות על השולחן שלנו. מתברר שיש להן גם שם- אוצומאמי – אוכל קטן'' אורלי פרש אזולאי מגיעה לטאטאמי ועושה את זה פעם ראשונה, ביפנית

אפתח בוידוי... זו הפעם הראשונה שלי ביפנית. לחוויה הראשונית לקחתי את שירית, חברה מיטיבת לעס שאוהבת אוכל יפני, וסמכתי על ניסיונה כמדריכה. רגע לפני שנכנסנו, סחטתי הבטחה מהמדריכה, שהיא זו שאחראית על הזמנת המנות והיא זו שדואגת שאין לי על הצלחת משהו שאני לא אוהבת (למזלה אין הרבה כאלו).

שירית ניגשה ישר לעניינים, היא התחברה עם המלצר ומיד הם החלו לדבר בשפה שאני לא ממש הבנתי. המון שמות של מאכלים שלא שמעתי מעולם. התאזרתי בסבלנות וכשהמלצר הלך שאלתי את מדריכתי: ''את מבינה כמה אני סומכת עליך אם נתתי לך לבחור לי את האוכל?'' שירית, שיודעת שאני קונטרול פריק, חייכה בממזריות.
לפתיחה קיבלתי מרק מיסו. מרק קטן עם בצל ירוק, טופו ואצות ווקאמה. המרק הוגש חם, טעמו מדויק ומלא טעמים. היה לי קשה להחליט בשניות הראשונות אם המרק טעים לי. אולם לאחר שקיבלתי ממדריכתי (המעולה, יש לציין) הוראה לשתות את המרק ואז לאכול את הטופו והאצות, זה קרה.

באמצע המרק החלה התקפה של מנות, כולן יפות ומוגשות באסתטיות רבה. ממש כמו מצעד דוגמניות על השולחן שלנו. מתברר שיש להן גם שם- אוצומאמי – אוכל קטן. היו אלה מנות הפתיחה. פרוסות סלמון כבוש במיסו ויוזו, רצועות דקות של דג סלמון כבוש בטעמים חמצמצים מחד ועדינים מאידך. טבעות קלמארי עם ג'ינג'ר ולימון, כשהטבעות המושחמות במחבת הגיעו לוהטות ומהן ניגר רוטב מתקתק חמצמץ של הג'ינג'ר והלימון.
המנות האחרות החלו להגיע גם הן ולהתווסף על שולחננו. אני הייתי מסוחררת משפע הטעמים החדשים שנחתו על חיכי, מתקשה עדיין לעכל אותם ומאושרת לראות את חברתי עוצמת עיניה ומתענגת על כל ביס.

אל השולחן הגיעו רול עבה בשם קליפורניה העשוי מאבוקדו, טונה וסורימי, רול משוכלל העונה לשם צקיז'י, העשוי מטונה אדומה, טמגו, קמפיו ושנקין והיה עטוף כולו בטונה צרובה יקיטורי בקר- שיפודי פילה בקר ברוטב טריאקי וסלמון פנקו, שהוא רול דק ומטוגן עם פירורי לחם.
הדוגמניות, כולן (המנות) נטרפו על ידי ובעזרת מדריכתי הנאמנה. בשלב הזה, הטעם הנרכש שלי והסתגלתן, יש לציין, למד להעריך את שילוב הטעמים. העזתי לאכול עם צ'ופסטיקס והרגשתי כבר ממש בבית. מאד אהבתי את סוגי הסושי שהוגשו לשולחן. ניכרו האיכות והטריות של הדג, שטעמו בלט אך לא ריחו, וגם של הקומבינציות המיוחדות והטעימות הממלאות שעוטפות את הרול. בעודי תוהה אם ביפניות מגישים סלט, קרא את מחשבותיי המלצר והביא לשולחן קערת סלט מדיפה ניחוחות עלים טריים, ויניגרט אסיאתי ושמן כמהין. הפתיעה אותי העובדה שהסלט טמן בחובו פיצוחים שנקלו במחבת והוסיפו ארומה וטעמים משובחים לסלט.

מה שכיף באוכל יפני, מלבד היותו אסתטי וטעים, זה שהוא קל ולא מצריך פתיחת כפתור במכנסיים. נשאר מקום טבעי לקינוח ולא צריך להתאמץ למצוא לו מקום.
כיוון שזו הפעם הראשונה שלי ביפנית, עניינו אותי מאד המנות האחרונות. טעמתי שלוש מנות מעניינות – טפיוקה עם תותים, בננות מקורמלות על מצע אורז וטראפל שוקולד עטוף באגוזי פקאן ברוטב אספרסו. כל הקינוחים היו יפים כמו כל המנות היפניות והיה להם שיק מיוחד. אין ספק שהיפנים מבינים שלפני הקיבה אוכלת העין.

שירית ואני התרווחנו על כיסאותינו וציפיתי לשאלה שלא איחרה להגיע: ''נו? מה את אומרת על אוכל יפני?'' ''נראה לי שבהחלט אוכל להתרגל'', עניתי. מה שלא גיליתי לה זה שנשביתי בקסמי האוכל היפני, בכלל, והטאטאמי, בפרט. מזל שזה כל-כך קרוב לבית.
טאטאמי
חורב 10, חיפה
04-8254787