חנוכה בלי ייסורי מצפון


מוקד הזמנת אירועים במסעדות

חנוכה הוא חג טעים, ומשמין, וכולם יודעים שאי אפשר לסיים אותו בלי תוספת של קילו או שניים למשקל. האמנם? ליאורה חוברה, דיאטנית קלינית, מחלקת טיפים לשמירה על המשקל בחנוכה, בלי לוותר על מעדני החג, וגם מתכון ללביבות אפויות

חנוכה הוא אולי החג הכי שומני ומשמין בכל לוח החגים שלנו. שבוע שלם (שמתחיל כבר חודשיים קודם לכן, במכירת סופגניות תחת כל עץ רענן) של מאכלים נוטפי שמן, כשכל עדה מתחרה באחותה - מי תמציא את הסופגניות היא משמינות שיש. אז כולם כבר מספרים (בין ביס לביס) שכל סופגנייה חמימה צופנת בחובה 400-500 קלוריות (כמו ארוחת צהריים ממוצעת…), אבל מה אפשר לעשות עם המידע הזה חוץ מלעבור ללביבות – וגם שם תמצאו בקלות 250 קלוריות בכל אחת?

בדיוק על זה רציתי לדבר איתכם. אפשר לעבור את השבוע של חנוכה בגבורה שלא תבייש את המכבים. אמנם קשה, אבל בהחלט אפשרי – בעזרת כמה כללים, והפעלה של מערכת הבקרה, לפני שמפעילים את מעכת הלעיסה...

קודם כל מתכננים – בדקו מראש את לוח המסיבות/הדלקות נר/סופגנייה בעבודה/ארוחת ערב אצל דודה שושנה, והחליטו מה, כמה ואיפה אתם מתכוונים להרשות לעצמכם. בדיוק ההתנהגות ההפוכה מ''טייס אוטומטי'' שלוחש לכם שיהיה בסדר, ובסופו של דבר אוכלים בכל המקומות.
אם אלה אירועים שגם לכם יש חלק בהכנתם - התנדבו להביא חלק מהכיבוד. זה יכול להיות גם סלט או מרק, אבל אם תרצו להכין מאכל חנוכה דיאטטי - גם זה אפשרי (כמו למשל המתכון שמיד מגיע).
אם יש לכם שליטה מלאה – למשל הדלקת נר עם הילדים או אירוח משפחתי בביתכם – הקפידו להכין מאכלים טעימים ולא משמינים, ושמרו מקום לסופגנייה אחת. ובעברית – קנו סופגניות לפי מספר האורחים. תאמינו לי, גם כל מי שיָקר לכם לא זקוק לסופגניות לצורך שמירה על בריאותו התקינה.
אם סופגניות לא עושות לכם את זה, אפשר לוותר. ממש לא כדאי לבלוע 500 קלוריות שאפילו לא טעימות לכם. אם רק לחג הזה אתם מחכים כל השנה – הקפידו לבחור סופגנייה שווה – טעימה, טרייה, שכל ביס ממנה הוא באמת הנאה צרופה. על אחת קרה מהבוקר לא שווה לבזבז את הקלוריות.
ויברך אלוהים את מי שהביא את טרנד סופגניות הגורמה. הן בדך כלל קטנות (חצי צרה – רק 250 קלוריות), באות בכל מיני מילויים ואפשר להסתפק באחת.

מתכון: לביבות אפויות
חומרים ל- 12 מנות, 70 קלוריות למנה:

4 תפוחי אדמה בינוניים
1 בטטה בינונית
1/2 כוס קמח תופח
1 כפית שטוחה אבקת אפיה
3 ביצים
4 כפות מים
קורט מלח
מעט אגוז מוסקט מגורד

אופן ההכנה:
1. מקלפים את תפוחי האדמה והבטטה. מגררים במגרדת גסה או במעבד מזון בעל להב מתאים. מעבירים את תפוחי האדמה והבטטה המגוררים למסננת וסוחטים היטב את הנוזלים.
2. מערבבים בקערה גדולה קמח, אבקת אפיה ותבלינים. טורפים את הביצים בקערית נפרדת, ומוסיפים את המים. מוסיפים את התערובת הנוזלית של הביצים והמים, לתערובת הקמח והתבלינים. מערבבים היטב עד שמתקבלת תערובת אחידה. מוסיפים את תפוחי האדמה והבטטה המגוררים, ומערבבים היטב.
3. דרך אחת לאפייה: משמנים תבניות אישיות קטנות במעט שמן או בתרסיס שמן, משטחים בכל תבנית שתי כפות מהתערובת.
4. דרך שנייה לאפייה: משמנים תבנית גדולה במעט שמן, ומשטחים כפות מתערובת הלביבות במרחק של מספר ס''מ זו מזו על התבנית.
5. אופים בחום גבוה (200 מעלות) בתנור שחומם מראש עד שהלביבות משחימות. מגישים חם, בלי ייסורי מצפון.

ליאורה חוברה היא דיאטנית קלינית M.Sc., ומטפלת בתזונה סינית ובצמחי מרפא.