Skip Navigation Linksראשי > ברים, יין ואלכוהול > ברים ופאבים> פראג הקטנה: צ'כית עם קבלות

צ'כית עם קבלות


מוקד הזמנת אירועים במסעדות

''קניידלו וופרו זלו היא מנה עסיסית, טעימה ונעימה לחיך, המורכבת מפרוסות צלי בשר לבן, ומוגשת לצד תבשיל כרוב עם קימל וקניידלקים - לחם צ'כי מאודה...''. קרן ויזנר נשטפה בפראג הקטנה בזיכרונות ילדות, מהמטבח של סבתה הצ'כית

עכשיו זה רשמי! אני צ'כית מקורית עם תעודות וקבלות. החלום האירופאי נמצא כפסע ממני, מרחק של חודש בלבד, ואז אוכל להפליג למחוזות שורשי, על אף שהם עדיין זרים לי, וכרגע נשענים על זיכרונות מעומעמים ורסיסי מידע של בני משפחתי, ובראשם אבי. ספרים רבים נכתבו על צ'כיה בכלל ופראג בפרט, הכוללים מידע על מקיף על ההיסטוריה, המנהגים והתרבות השוררים במדינה. אולם אני בחרתי להתעמק דווקא בתרבות הקולינארית הצ'כית, שקוסמת לי מאוד (מתוקף תפקידי, כמובן...), והשאירה בי חותם מבישוליה המפורסמים של סבתי ז''ל, שעד היום טעמם וריחם לא מש ממני. רק לאחרונה גיליתי את פראג הקטנה, בר-מסעדה הממוקם ממש מתחת לאף שלי, המצדיע למטבח הצ'כי–סלובקי ומציע תפריט מקורי, מסורתי ואותנטי.

לפראג הקטנה שלושה סניפים באזור המרכז, וסניף בת ים ממוקם ממש על הטיילת, במיקום מצוין, ומציע בילוי לילי במקום המעוצב כפאב צ'כי מסורתי ומוקפד, המשרה אווירת בר מחד ומסעדת בשרים (לפי הריח) מאידך. העיצוב בעץ מתחיל מרצפת הפרקט, ממשיך לרהיטים המעוצבים המוצבים בפינות המקום (הבעלים מת על שוק הפשפשים), ומסתיים בקירות,המצופים גם הם בעץ. את כל זה מאירה תאורה רכה, המשווה לבר המסעדה אווירה שקטה ורומנטית, כשברקע מתנגנת מוזיקה רוק קלה ונעימה, המתגברת לקראת חצות, מתאימה את עצמה לקהל המתחלף, והופכת לרוק כבד בניצוחו של ליאון הברמן.

את הערב פתחנו, כמיטב המסורת, עם בירות צ'כיות מקוריות: קוזל, בירה כהה, קלילה וידידותית לסביבה; ופילזנר, שהיא בירת הלאגר הראשונה בעולם, וטעמה מריר אך עדין. עם הבירות לקחנו כמה מנות ראשונות, בהמלצת המלצרית: פראעצל, בייגלה צ'כי אפוי באופן מסורתי, ולנגוש, לחם צ'כי עגול ומסורתי, שמטוגן ומוגש כשמעליו מגוררים גבינה ושום, הוגשו לצד ממרח צ'כי ופטה כבד. הממרח הצ'כי המיוחד בטעמו הורכב מגבינה קשה מגורדת עם שום ומיונז, והוגש בליווי טוסטונים, נקניק לבן וחמוצים. מנת הפטה כבד בלטה בייחודה ובטעמה, היות ובקרבה הושתלו רסיסי פיסטוק, והוגשה בליווי ריבת בצל דומיננטית, לחם וחמאה.

את המעבר למנות העיקריות עשינו בהרמת שוט נדיב של ''בחרובקה'' – דז'סטיף צ'כי בהיר ומריר, המורכב משישים עשבי תיבול ומרפא, ומתהדר ב-38% אלכוהול (לא כדאי לנהוג אם שותים כמה כוסיות). בעקבותיו, הגיעו לשולחן המנות העיקריות, בגודל אקסטרא לארג' ועם שמות שוברי שיניים: קניידלו וופרו זלו, קורדון בלו, צ'רנוהורסקי סטייק, וקולנו.
קניידלו וופרו זלו היא מנה עסיסית, טעימה ונעימה לחיך, המורכבת מפרוסות צלי בשר לבן, ומוגשת לצד תבשיל כרוב עם קימל (מרכיב מרכזי במנות הצ'כיות) וקניידלקים - לחם צ'כי מאודה. השילוב שלו ושל רוטב הבשר היה מדהים, והזכיר לי נשכחות מבית סבתא.
קורדון בלו היא מנה צרפתית אמנם, אך מוגשת כאן בניחוח צ'כי אותנטי, ומורכבת מבשר פילה משובח, ממולא בשכבות של שינקן וגבינה מעושנת, ומטוגן בציפוי קריספי.
צ'רנוהורסקי סטייק מורכב גם הוא מבשר פילה, המצופה בבלילת בצק תפוחי אדמה ושום, מטוגן ומוגש עם גבינה מגורדת מעל. המנה קצת מזכירה במראה שניצל, אבל טעמה מיוחד מאוד, בשל השילוב של הבלילה והגבינה המוקרמת.
קולנו הוא למעשה אוסובוקו - שוק לבן שבושל במרינדה, נצלה בתנור עם קימל ותבלינים, והוגש בליווי כרוב אדום מבושל ביין אדום, חזרת לבנה וחרדל. בשר האוסובוקו היה רך ונימוח בפה, שילוב הטעמים היה מדויק והיווה חגיגה נעימה בחלל הפה.

את הפינאלה המתוקה והשווה עשינו בעזרתן האדיבה של שתי פלצ'ינקות (בלינצ'ס) עבות ושמנמנות, האחת במילוי שוקולד נוטלה והשנייה במילוי גבינה וצימוקים, שהוגשו לצד קצפת, רוטב שוקולד ואפרסק ממותק. היה לי קשה למחוק את חיוך התענוג שהופיע על שפתיי עטורות רוטב שוקולד, עת הפלגתי שוב על גלי הנוסטלגיה, ונזכרתי כמה אהבתי בילדותי את הפלצ'ינקות הטעימות של סבתא שלי. הביקור בפראג הקטנה גרם לי להרגיש כאילו היא כאן,ממש לידי, מחייכת ומורחת אותן במלית. כשצעדנו למכונית, מבושמות מאוכל ושתייה, חשבתי שעם דרכון צ'כי או בלעדיו - יש לי ולמשפחתי היסטוריה משותפת וקשר מחייב עם התרבות והעם הצ'כי, על שלל גווניו. וממש כאן, קילומטרים סופרים מהבית, התרבות הזו חיה, בועטת, ומאפשרת לי להנציח את הקשר העמוק הזה, בכל עת שאחפוץ.

פראג הקטנה
בן גוריון 83, בת ים.
03-5514623