צמחי תבלין כלימון ולואיזה לא רק מריחים נפלא וטעימים במשקה. יש להם גם סגולות בריאותיות. בלואיזה, למשל, יש חומרים המסייעים לבעיות עיכול ולמניעת סרטן, ולימון יעיל כנגד שיעול, עקיצות ודלקות גרון. עוד כמה סיבות לצרוך אותם
צמחי תבלין כלימון ולואיזה לא רק מריחים נפלא וטעימים במשקה. יש להם גם סגולות בריאותיות. בלואיזה, למשל, יש חומרים המסייעים לבעיות עיכול ולמניעת סרטן, ולימון יעיל כנגד שיעול, עקיצות ודלקות גרון. עוד כמה סיבות לצרוך אותם
במשך אלפי שנים, ואף בעידן המודרני, נחשבו צמחי המרפא ועשבי התיבול לבעלי סגולות מרפא ייחודיות. סגולותיהם של עשבי התיבול ידועים מזה 800 שנה. הרמב''ם, רבי משה בן מיימון, היה ידוע בטיפול בצמחי מרפא ובידע הנרחב שלו בסגולותיהם. הוא שם דגש מרכזי על רפואה מונעת, וחלק ניכר מכתביו הרפואיים מפרטים את כל הכללים כיצד לשמור על הבריאות על מנת למנוע מחלות. יש לזכור שהרמב''ם נחשב לרופא מצליח ומפורסם מאוד, היה ידוע כרופא החצר של שליט מצרים דאז, בנו של צלאח-א-דין, וכתב כ-10 ספרי רפואה.
כתביו של הרמב''ם רלוונטיים גם היום, כשאורח החיים המערבי כה התרחק מאורח החיים הטבעי אותו נועדנו לחיות, כאשר אנחנו נושמים אוויר מזוהם, אוכלים אוכל מעובד ותעשייתי, ורובצים שעות רבות בישיבה מול המחשב/טלוויזיה. סגולותיהם של צמחי המרפא, שבעבר לא היו מודעים אליהם לחלוטין, ידועים היום, ואת כוחות העזר שלהם נוכל להשיג כיום בכל חנות טבע. הרפואה העממית מייחסת לצמחים רבים, בעיקר צמחי תבלין, סגולות מרפא, וגם הרפואה הקונבנציונאלית מכירה תרופות רבות שמקורם בצמחים. לצמחי תבלין רבים בעלי ריח לימוני כמו עשב הלימון, לואיזה ומליסה מיוחסות סגולות רפואיות. כתבה זו מתמקדת בשניים מהם: בלימון ובלואיזה.
לואיזה – LEMON VERBENA
צמח הלואיזה הינו שיח רב שנתי (נשיר), מעוצה, ירוק עד, ובעל ניחוח חזק ונעים. הפרחים של הלואיזה לבנים וזעירים, והעלים דמויי ראש רומח, משוננים ושעירים במקצת, ובעלי טעם לימוני. הלואיזה צומחת במהירות, ומתנשאת לגובה של 1.5 מטר ויותר. עלי לואיזה טריים משמשים כחליטות תה חם או קר, מרגיעים את הקיבה והמעיים, משככים עוויתות במעיים ומורידים חום.
סגולות רפואיות: הלואיזה טובה לבעיות במערכת העיכול, גזים במעיים, טפילים במעיים, הורדת חום, הרגעה במצבי מתח נפשי, טיפול בעור ומחזקת מתונה, לטיפול בדלקות גרון ובמערכת השתן. כמו כן, משתמשים בה לרוב בטיפולים ארומתרפיים כשמן טיפולי.
מניעת סרטן: ממחקרים שנערכו בצמחי תבלין, עולה כי החומר המעניק את הארומה הלימונית בצמחי התבלין כגון עשב לימון, לואיזה ומליסה, הקרוי ציטראל (Citral), הורג תאים סרטניים במבחנה ולא פוגע בתאים נורמאליים. כך עולה ממחקר של קבוצת חוקרים בפקולטה למדעי הבריאות באוניברסיטת בן גוריון. החוקרים מצאו שהציטראל גורם לתאי הסרטן ל''התאבד'' במנגנון הנקרא מוות תאי מתוכנן. ריכוז הציטראל הדרוש להרג התאים הסרטניים הוא נמוך, ונמצא במשקה שהוסף לו גרם אחד של עשב לימון. מחקר זה עשוי להסביר חלק מהסגולות הרפואיות המיוחסות לצמחי תבלין אלו.
מזון ומשקאות: עלי הלואיזה משמשים להוספת טעם לימון בתה ובמיני משקאות, לגיוון מיצי פירות טבעיים וסלטי פירות, מילוי עוף ודגים, מאכלים כבושים, סלטים, לפתנים, ריבות, פודינג ורוטב לסלט. לזקוקים לדיאטת דלת מלח – רסק המורכב מעלי לואיזה וסלרי יבש משמש כתחליף מלח.
שימושים קוסמטיים: מעבר לטיפולים ארומתרפיים, משמש שמן הלואיזה גם בתעשיית הבשמים. חליטת עלי לואיזה טובה מאוד לרענון העור.
ניקיון ובישום הבית: ניתן להוסיף עלי לואיזה לחלל שואב האבק, לרענון חלל הבית, ולתערובת צמחי ניחוח לבישום הבית. צמח הלואיזה יכול לשמש גם להרחקת חרקים בתקופת הקיץ.
לימון
הלימון שייך למשפחת ההדרים, הכוללת מספר רב של פירות, ובהם תפוז, אשכולית, פומלה וקלמנטינה. פרי הלימון מאופיין בטעם חמוץ מאד, בקליפה צהובה ובריח חזק. ללימון ערכים תזונתיים מגוונים, והוא מכיל כמות נכבדת של ויטמין C וגם בפיטו-כימיכלים בשם ביו-פלבנואידים, הנפוצים במשפחת פירות ההדר, נמצאים בעיקר בליבה הבשרית העסיסית של פירות ההדר (לא במיץ עצמו) ובציפה הלבנה הנמצאת מתחת לקליפה, ופועלים לשימור פעילות ויטמין C בגופנו.
סגולות רפואיות: הרפואה העממית מייחסת ללימון סגולות רפואיות רבות, אשר חלקן נשענות על הוכחות מדעיות, בעוד שהאחרות מסתמכות על אמונות ומיתוסים. הלימון מומלץ לטיפול בעת קלקול קיבה כתוצאה מנגיף או בעקבות אכילה של מזון מקולקל ובעת בחילות, אך לא במצבים של דלקות וכיבים במערכת העיכול. הלימון יעיל נגד דלקות גרון, שיעול עם ליחה, ואף כנגד עקיצות יתושים - מריחת חצי לימון על מקום העקיצה מפסיק מיידית את פעולה הגירוד המציקה.
מזון ומשקאות: הלימון נחשב לפרי מבוקש מאוד בתחום המזון. מעבר למשקה הלימונדה שניתן להכין ממנו, ניתן לתבל עם לימון סלטים, רטבים, ירקות, עוף ודגים, לכבוש אותו ולהכין ממנו לפתנים, ריבות, גלידות ועוד. חומצת הלימון, הנקראת חומצה ציטרית, מונעת השחרה של מזונות, וניתן להשתמש במיץ לימון, למשל, כדי למנוע מהאבוקדו להשחיר לאחר חיתוכו.
שימושים קוסמטיים: לסובלים מקשקשים, ממליצים רופאי העור לשטוף את הקרקפת במיץ לימון, לשיפור מראה ומרקם העור. ניתן לשלב את הלימון בתערובות המכילות מזונות נוספים כמו דבש, שמן זית או ביצה, ליצירת מסכות ומרקחות להבהרת הכתמים בעור ולהעשרתו.
ניקיון ובישום הבית: החומצה הציטרית שבלימון משמשת לניקוי, הלבנה, ומסייעת להסיר אבנית בקומקומים.
משקה לימון לואיזה
חברת פריגת השיקה לאחרונה משקה צלול בטעם ייחודי של לימון ולואיזה. המשקה מרענן וטעים, מרקמו צלול וקליל, הוא מכיל רכיבים טבעיים בלבד, ו כ-37% פחות סוכר ממשקאות קלים רגילים. במחקר הצרכנים הוא התגלה כטעם חדשני ואהוב ביותר על ידי קהל היעד.
-
עשבי תבלין: סגולות מרפא ייחודיות
-
לימונים: טעים ובריא
-
לקלקולי קיבה, דלקות גרון וכנגד עקיצות
-
מסיכות עשבי תיבול: הבהרת כתמים ורענון העור