מסעדות, הזמנת מקום במסעדה, חיפוש והמלצות על מסעדות בתי קפה וברים בישראל

מתיקות החמוצית


מוקד הזמנת אירועים במסעדות

האינדיאנים גילו אותו כבר לפני מאות שנים אבל אנחנו נזקקנו למחקרים מדעיים כדי להבין שמדובר בפלא. על נפלאות החמוציות, שהן בכלל מתוקות

הקרנברי ובעברית, החמוצית, היא פרי יער שמקורו בצפון אמריקה. הוא נחשב צמח מרפא של ממש בעיני האינדיאנים שהשתמשו בו לצביעת בדים ולריפוי מחלות רבות ושונות. האינדיאנים אכלו מהחמוציות והכינו מהן מיצים ומשחות.

פרי החמוצית העגול הקטן, ניחן בצבע אדום עז וטעם חמוץ אופייני שהעניק לו את שמו העברי. את שמו הלועזי קיבל דווקא בגלל פריחתו הוורודה שהזכירה לתושבים המקומיים כתר של עגור (CRANE ). פרי החמוצית מפונק ודורש לגידולו תנאים מיוחדים. הוא גדל בעיקר ברוסיה, קנדה ובארה''ב. 70% מהייצור המסחרי של מוצרי החמוציות נעשה בארה''ב. קטיף החמוציות נערך בסתיו. החמוצית גדלה באזורי ביצות ולצורך הקטיף מציפים את הביצות כך שמחזה הקטיף הוא מחזה מרהיב של פירות אדומים צפים על המים.

ב- 15 השנים האחרונות נוספים עוד ועוד מחקרים קליניים המוכיחים שלפרי הקטן והאדמדם יש איכויות בריאותיות מצוינות. היום ברור כי לכל האיכויות הבריאותיות אחראים החומציות של הפרי ומגוון של פיגמנטים המעניקים לו את צבעו האדום. פיגמנטים אלה נקראים פלבנואידים שהם חומרים נוגדי חמצון חזקים ובכך הוא דומה ליין, אבל ללא האלכוהול. נוגדי החמצון (אנטי-אוקסידנטים) מגנים על גופינו מהשפעות חמצוניות רבות להן אנו חשופים בעולם המערבי כמו נזקי עישון, זיהום אוויר, מזון המכיל חומרים מחמצנים, השפעת קרינת שמש ועוד. לנוגדי החמצון יש שלושה יתרונות עיקריים :
1. הקטנת הסיכון ללקות במחלות לב.
2. הקטנת הסיכון ללקות בסרטן.
3. האטת קצב הזדקנות.

מחקרים הראו גם את ההשפעה המיטיבה שיש לחמוצית על דלקות בדרכי השתן. הפרי גורם לשתן לחומציות גבוהה יותר ומכיל חומרים הנקראים פרואנטוציאנידינים. לחומרים הללו יש יכולת יוצאת דופן למנוע היצמדות של חיידקים לדפנות דרכי השתן. בכך, נמנעת התרבותם של החיידקים הגורמים להתפתחות דלקת דרכי השתן. ממחקרים עולה כי צריכה קבועה של כוס משקה חמוצית ליום מפחיתה את ההישנות של דלקות בדרכי השתן. למניעה של הדלקות חשיבות מיוחדת כיוון שהיא מאפשרת הפחתה בשימוש באנטיביוטיקה, והקטנת הסיכון להתפתחות זנים חדשים של חיידקים העמידים לאנטיביוטיקה.

סגולות נוספות של פרי החמוצית שבאו לידי ביטוי במחקרים אך עדיין דרושים מחקרים מעמיקים יותר, הן יכולתו להקטין את היצמדות החיידקים הגורמים לכיב קיבה לדפנות הקיבה ובכך להקטין סיכון להתפתחות אולקוס. כמו כן, מחקרים חדשים מראים כי החומר הפעיל במיץ החמוציות עשוי למנוע גם את היווצרותו של רובד שן (''אבן'') ואת מחלת החניכיים הנובעת מהצטברותו. לדבר חשיבות גדולה על רקע נתונים אפידמיולוגים חדשים, המצביעים על קשר בין מחלות חניכיים ומחלות לב.

מחקרים אחרים תומכים בהשערה כי חמוציות יעילות נגד חמצון של כולסטרול, ובכך שומרות על בריאות הלב ומערכת כלי הדם.

איך אוכלים את זה?
את פרי החמוצית ניתן למצוא כיום בארץ במגוון צורות. פרי יבש, פרי קפוא, ריבות, חליטות צמחים, משולב בתוך יוגורט, מיץ - משקה קל ומיץ בגרסה דיאטטית. למרבה השמחה, פעולתם המיטיבה של הפלבנואידים לא משתנה לאחר בישול או הקפאה וכך ניתן להנות מיתרונם גם בריבה, פירות יבשים ומוקפאים.
את הפירות היבשים ניתן לרכוש בבתי טבע. המשקה טעים לרוב האנשים אבל יש הנמנעים ממנו בגלל טעמו החמוץ. הנקטר מכיל 25% פרי, מים סוכר ורכז פרי ללא חומר משמר, ללא צבע מאכל.

כדי לספק אפקט מונע נגד התפתחות דלקות בדרכי השתן יש לשתות כוס ביום. הדבר בהחלט מתאים למי שאינו מוגבל בסוכר , קלוריות או סובל מטריגליצרידים. כוס של 200 מ''ל מכילה 104 קלוריות ו –26 גר' פחמימות. הדבר אסור לחולי סוכרת, מגביל את הסובלים מטריגליצרידים ומגביל כמובן מי שסופר כל קלוריה הנכנסת לפיו. אלה יכולים להשתמש בגרסה הדיאטטית אבל גם היא לא נטולת קלוריות. כוס מיץ דיאט – 200 מ''ל מכילה 20 קלוריות ו – 5 גר' פחמימות. הוא מכיל גם ממתיק מלאכותי, ואת שאר המרכיבים הבריאותיים, ומאושר לשימוש לחולי סוכרת על ידי האגודה הישראלית לסוכרת.

אפשרות אחרת היא ליטול כמוסות של החמוצית לפי המלצת איש מקצוע.

מאפינס שיבולת שועל וחמוציות
מתוך הספר ''הדיאטה הסינית להרזיה ולבריאות בהוצאת כנרת
(מתכון לעשרים מאפינס, 117 קלוריות ליחידה)

החומרים הדרושים:
½ כוס קמח מלא
½ כוס קמח לבן
1/3 כוס שומשום מלא
2 כפיות אבקת אפיה
½ כוס חמוציות מיובשות ללא תוספת סוכר
1 כוס שיבולת שועל מהירת הכנה
11/2 גביעי יוגורט
כפית קינמון
½ כוס דבש
1 ביצה
½ כוס שמן (רצוי שמן אגוזים או שומשום)

אופן ההכנה:
1. מערבים בקערה את הקמחים, שומשום, אבקת אפיה וחמוציות. מערבבים שיבולת שועל, יוגורט, קינמון ודבש. משהים עד שפתיתי שיבולת השועל מתרככים (כ – 10 דקות).
2. מוסיפים ביצה ושמן לשיבולת השועל. מערבבים היטב.
3. מוסיפים את תערובת הקמחים ומערבבים שוב.
4. משמנים קלות תבנית שקעים. אם אין תבנית כזאת אפשר להשתמש בגביעי נייר גדולים.
5. ממלאים את השקעים או גביעי הנייר עד כ – ¾ מהגובה. אופים בתנור בתנור שחומם מראש לחום 180 מעלות. אופים כ 20 דקות עד שהמפינס מזהיבים.

* ליאורה חוברה, דיאטנית קלינית M.Sc ומטפלת בתזונה סינית ובצמחי מרפא.