מסעדות, הזמנת מקום במסעדה, חיפוש והמלצות על מסעדות בתי קפה וברים בישראל
Skip Navigation Linksראשי > סילבסטר 2009 > לחזור הביתה בשלום

לחזור הביתה בשלום

לחגוג את השנה החדשה - במודע לחגוג את השנה החדשה - במודע
כוס בירה: משפיעה על אנשים בדרכים שונות כוס בירה: משפיעה על אנשים בדרכים שונות
שתיתם? הישארו לישון אצל חבר שתיתם? הישארו לישון אצל חבר
אל תשתו ותנהגו! אל תשתו ותנהגו!
אכלו משהו לפני היציאה, שתו הרבה מים, אל תקדישו את הערב שלכם לשתיית אלכוהול בלבד, דעו את הגבולות שלכם, ואם הגזמתם – אל תהססו לפנות לנהג התורן שמיניתם מראש, להזעיק חבר או להזמין מונית. לכבוד הסילבסטר, על הרמות הכוסית לשנה טובה וסיבובי האלכוהול ברחבי העיר, מגישה גלי בן-נון, בשיתוף עמותת אור ירוק, טיפים לבילוי בטוח, שבמהלכו מבלים ונהנים - ובסופו שבים הביתה בשלום.

אכלו משהו לפני היציאה, שתו הרבה מים, אל תקדישו את הערב שלכם לשתיית אלכוהול בלבד, דעו את הגבולות שלכם, ואם הגזמתם – אל תהססו לפנות לנהג התורן שמיניתם מראש, להזעיק חבר או להזמין מונית. לכבוד הסילבסטר, על הרמות הכוסית לשנה טובה וסיבובי האלכוהול ברחבי העיר, מגישה גלי בן-נון, בשיתוף עמותת אור ירוק, טיפים לבילוי בטוח, שבמהלכו מבלים ונהנים - ובסופו שבים הביתה בשלום

מובן שכולנו רוצים לצאת ולחגוג את כניסת השנה החדשה, להתנשק בחצות, להרים כוסית לחיים ולאחל לעצמנו את כל הדברים הטובים שאנחנו מייחלים להם. אולם לפני שאנחנו יוצאים אל הלילה – כדאי שננקוט בצעדים שיסייעו לנו לחזור ממנו בחתיכה אחת. הכוונה, כמובן, היא להימנע מנהיגה תחת השפעת אלכוהול. אין אנו מציעים ולו לרגע לוותר על תענוגות ליל השנה החדשה – אלא להיות מודעים למה שאנחנו עושים, ולבחור את הפתרון המתאים לנו ביותר.

כמה זה יותר מדי?
באופן כללי, שתיית אלכוהול נחשבת ל"משחררת". היא מתירה מחסומים, הופכת אותנו לעליזים יותר ומעצימה את התחושות והרגשות. זו הסיבה שאנחנו נהנים כל כך לשתות אלכוהול. אולם במקביל, פועלת שתיית האלכוהול גם על מנגנונים אחרים בגוף: היא גורמת לצמצום שדה הראייה, לזמן תגובה ארוך יותר מהרגיל, להערכה לקויה של מהירות ומרחק, ולתחושת ביטחון עצמי מופרזת, המאפשרת לקיחת סיכונים מיותרים. באופן כללי, נהיגה לאחר שתיית משקה אלכוהולי מותרת על פי חוק, כל עוד ריכוז האלכוהול בדם לא עולה על 0.05%. אולם האלכוהול משפיע על אנשים שונים בדרכים שונות, ולמידת ההשפעה של האלכוהול עלינו קשורים גם אלמנטים כמו גיל, מין, משקל, איכות חילוף החומרים, רמת הלחץ הנפשי, כמות האוכל שנאכל לפני או בזמן השתייה, וכמות וסוג האלכוהול.

באופן כללי, ריכוז של 0.02% אלכוהול בדם בלבד, מספיק בכדי לפגוע בחלוקת הקשב, וביכולת המעקב אחר גופים בתנועה. ריכוז כזה מתקבל אחר שתייה של כוס משקה אלכוהולי אחת בלבד – שליש כוס בירה, כוס יין אדום או לבן, קוקטייל קל, כוסית ליקר או כוסית וויסקי או וודקה. בריכוז של 0.05% אלכוהול בדם, הריכוז בו מותר עדיין לנהוג על פי חוק, הקואורדינציה יורדת, והוא מתאפיין ברפיון מחשבתי, ירידה ביכולת השליטה ובאיפוק, בפגיעה בראייה, ובעלייה בביצוע שגיאות היגוי. הסיכוי לתאונה במצב כזה, אחרי שנלגמו בסך הכל שני משקאות אצל גברים, או משקה אחד אצל נשים, עולה ב-40%.

בריכוז אלכוהול של 0.08% בדם (שלושה משקאות לגברים, שניים לנשים) עולה הסיכון לתאונה פי שלוש. במצב כזה יש פגיעה בריכוז, בתפיסה, בשליטה במהירות, וביכולת לעבד מידע. בריכוז של 0.10% בדם (ארבעה משקאות לגברים, שלושה לנשים) נפגעת היכולת לנהוג ישר (ולא בזיגזגים) ולבלום כשצריך. הסיכוי לתאונה עולה אז פי חמש. ואם שתיתן 4 משקאות, או שתיתם 5-6 משקאות, הגעתם לריכוז אלכוהול בדם של 0.15%, יכולת הקשב ועיבוד המידע החזותי והקולי שלכם נפגעה בצורה משמעותית, כמו גם יכולת השליטה ברכב, והסיכוי שלכם להיות מעורבים כרגע בתאונה הוכפל פי 22, בהשוואה למצב רגיל.

טיפים לבילוי בטוח
הנה כמה רעיונות איך כדאי להעביר את הערב, כך שתוכלו גם לשתות וליהנות, וגם לשמור על שליטה.

אכלו לפני היציאה: שתייה על בטן ריקה בתחילת הערב תהפוך אתכם לשיכורים סמרטוטיים בערך באמצעו. ארוחה גדולה לפני היציאה תעזור לכם להתמודד טוב יותר עם האלכוהול. ובמהלך הערב, גם נשנושים לצד האלכוהול יעזרו.

צאו למקום בילוי מרכזי: יהיה לכם הרבה יותר קל להתנייד אל מסיבה במרכז העיר, מאשר בקיבוץ שכוח אל במרחק ארבעים דקות נסיעה. וגם הרבה יותר קל לחזור הביתה, במקרה ששתיתם – המוניות יהיו זמינות יותר, וכך גם החברים, במידה ותבחרו להזעיק אותם.

שתו הרבה מים: כוס אחת של מים, או שתייה קלה, על כל כוס של משקה אלכוהולי, תסייע לכם להמשיך ולחגוג אל תוך הלילה. מומלץ לשתות כוס מים גם לפני שהולכים לישון, כדי לדאוג יפה לחמרמורת שלמחרת.

מצאו לעצמכם תעסוקה: אל תהפכו את שתיית האלכוהול לבילוי המרכזי של הערב. צאו לרקוד, בלו בשיחה עם חברים, אכלו משהו, שחקו משחקים (ולא משחק שתייה...). כך, לא תיגררו לשתיית האלכוהול לשם השתייה גרידא.

היצמדו לכוס שלכם: אל תקבלו כוסות שתייה מזרים, לא משנה כמה שוחרי טוב הם נראים, ושמרו את הכוס שלכם לעצמכם. מעבר לכך שלא מומלץ לערבב – לכו תדעו מה יכולים להכניס לכם לשם.

דעו את הגבולות שלכם: כנראה הטיפ החשוב ביותר. הכירו את עצמכם טוב מספיק כדי לדעת מתי לומר לא למשקה שמוצע לכם, אם החלטתם שזה מספיק לכם, או שאתם על סף איבוד שליטה. ושלא שיהיה לכם לא נעים. הרבה יותר נעים לסרב למשקה כרגע, מאשר להתנצל על כתמי הקיא על הז'קט של המציע למחרת. וזה, כאמור, במקרה הטוב.

אלטרנטיבות לנהיגה
וגם אם יצאתם מהבית מלאי כוונות טובות, ובלהט הערב נסחפתם, לא שמתם לב לכמה אתם שותים, או שאתם סתם מרגישים קצת מסוחררים – עדיין לא מאוחר מדי להתאפס על עצמכם, ולוותר על הנהיגה להמשך הערב. הנה כמה אלטרנטיבות.

מבקשים ממישהו שלא שתה לנהוג: אם נסתכל סביבנו, נמצא הרבה מאוד אנשים שלא שותים הערב: חלק מעדיפים להתחיל את השנה החדשה בנטיורל; אחרים נמנעים מסיבות בריאותיות, כמו אנטיביוטיקה או היריון; וייתכן שהם פשוט לא אוהבים את הטעם של האלכוהול. כך או כך – אחד מהם יכול להסיע אותנו הביתה בבטחה.
ואם כל החברים שלנו שותים? עושים תורנות נהיגה, ומחליטים מראש מי נשאר הערב פיכח. נכון, להיות התורן בערב השנה החדשה זה מבאס. אבל ביציאה של יום שישי בערב תוכלו לפצות על כך, ובענק.

מזמינים מונית: שמרו מבעוד מועד מספר של תחנת מוניות בזיכרון של הסלולרי, והשתמשו בו במידת הצורך. בינינו – כמה זה יעלה לכם? 40 ₪? 50? לא עדיף להשקיע את הסכום הזה, ולבלות את הערב בלי דאגות? אחרי הכל, קנסות בגין נהיגה תחת השפעת אלכוהול יעלו לנו הרבה יותר. שלא לדבר על מעורבות בתאונה.

מבלים את הלילה אצל חבר: אתם יכולים לחלוק מונית ביחד לביתו של אחד מכם, להתכנס רגלית אצל מישהו שגר קרוב למקום הבילוי, או להתנחל אצל המארח. ככה תתפסו שני ציפורים במכה אחת: גם בילוי היסטרי של ליל השנה החדשה – וגם מסיבת פיג'מות. כמה שנים עברו מאז שעשיתם את זה?

מבקשים שיבואו לקחת אותנו: וגם אם שכחתם לדאוג לעצמכם לסידור, ושתיתם כוסית או שתים יותר מדי – עדיין לא מאוחר מדי. הרימו טלפון להורים, לבן/בת הזוג, לחברים, לקרובי משפחה. באמת שהם מעדיפים שתעירו אותם באמצע הלילה, מאשר את האלטרנטיבה.

שתהיה שנה אזרחית טובה ובטוחה!

הכתבה הוכנה בשיתוף עמותת אור ירוק

קישורים:
עמותת אור ירוק