מסעדות, הזמנת מקום במסעדה, חיפוש והמלצות על מסעדות בתי קפה וברים בישראל

למה קוראים לזה ככה?


מוקד הזמנת אירועים במסעדות

  אבנר מירב מגלה מאיפה נדבק לקפה נמס הכינוי ''נס'', מהו מקורו של השם מוקה ומה עומד מאחורי הטיפ שאנחנו משאירים למלצר.

בעולם הקפה ישנה טרמינולוגיה שרובנו משתמשים בה. מונחים כמו ''נס-קפה'', ''פינג'אן'' ו-''מוקה'' ידועים לכל ורובנו יודעים מה משמעותם. האומנם? לדעתי, תגלו שלהרבה מהמונחים הבסיסיים, שכולנו חושבים שאנו יודעים את פירושם, יש פירוש שונה לחלוטין ממה שחשבנו.

כמעט בכל בית קפה בישראל, מופיע בתפריט ''נס-קפה''. למה קוראים לו כך?
מדובר באי הבנה שמקורה בתדמית של מותג שדבקה במוצר. כמו שהמונח ''ג'יפ'' למשל, הפך משם של חברה המייצרת רכבים למושג שבא לתאר רכב שטח או כפי שחלקנו קוראים למקרר ''פריג'ידר'' על שמה של החברה המייצרת מקררים. מקורו של המושג ''נס קפה'' מהמותג ''נסקפה'' (Nescafe) של חברת נסטלה. אבל השם הנכון למוצר בעברית הוא קפה נמס או ''קפה-אינסטנט'' (Instant Coffee) בלעז.

כשיוצאים לטיול בחיק הטבע, רבים מאיתנו לוקחים ערכת קפה. באחת ההפסקות, אנו שופכים מים, סוכר וכמובן, קפה לתוך הפינג'אן ומבשלים את הקפה שלנו. המונח ''פינג'אן'', מוכר לכולנו כשמו של הסיר הקטן שבו אנו מכינים קפה-טורקי, אך למען האמת, שמו של הסיר הוא בכלל ''איבריק''. אז למה אנו קוראים לזה פינג'אן? משום שבעבר, את הקפה שהיה מבושל בתוך האיבריק, היו מגישים בכוסות חרסינה קטנות הנקראות פינג'אן וכנראה שמתישהו לאורך הדרך, נדבק השם לסיר.

גם המושג ''מוקה'' הוא מאוד פופולארי בהקשר של קפה. בחלק מבתי הקפה אפשר למצוא משקה קפה עם שוקו הנקרא ''מוקה-צ'ינו'', בגלידריות מוכרים גלידה מוקה ואפילו בעיתונות נתקלנו בפליטת פה של פיני גרשון, שהתייחסה למוקה, אבל לא נרחיב בה עכשיו.
אז מה זה בעצם מוקה? מוקה היא עיר נמל בתימן שממנה היו מייצאים קפה לפני כמעט 1000 שנה. משום שבזמנו, מוקה הייתה המקום היחיד שממנו ניתן היה לייצא קפה, הפך שמה לשם נרדף לקפה עצמו.

סיימנו לשתות את המוקה-צ'ינו? ביקשנו חשבון? רגע, מה עם טיפ? גם את המושג הזה, טיפ, אנו חייבים לעולם הקפה. בבתי הקפה הראשונים באנגליה, שהיוו מקום התכנסות לכל השכבות החברתיות, היו נוהגים לשים תיבת פח גדולה שעליה התנוססה הכתובת ''To Insure Promptness'' או ''לשמירה על היעילות''. הכתובת התייחסה לשרות המלצרים והלקוחות היו זורקים מטבעות לתוך אותה התיבה בתקווה שהם עוזרים לשמר את היעילות. עם הזמן, את הכתובת החליפו ראשי התיבות T.I.P. ומכאן שם המונח.