מסעדות, הזמנת מקום במסעדה, חיפוש והמלצות על מסעדות בתי קפה וברים בישראל

עשבי תיבול במטבח


מוקד הזמנת אירועים במסעדות

לא רק מלח ופלפל: הדיאטנית הקלינית ליאורה חוברה ממליצה הפעם על עשבי תיבול. הם מצויים בשפע ויכולים להעשיר כל תבשיל שתכינו – מדג ועד גלידה. בונוס: שני מתכונים מיוחדים לדג סלמון טרי ולשרבט נענע ומליסה

אם גם מדף התבלינים שלכם כולל רק מלח ופלפל, אולי כדאי שתערכו הכרות עם עשבי התיבול שמצויים בשפע, ויכולים לגוון ולהעשיר כל תבשיל שתוציאו תחת ידיכם - ממנות אירוח ועד קינוחים. רוב עשבי התיבול מכילים בנוסף לחומרי הטעם גם שמנים אתריים וחומרים פעילים אחרים שהופכים אותם לצמחי מרפא של ממש. כך למשל המליסה מרגיעה ומשפרת שינה, הנענע והבזיליקום מומלצים לכאבי בטן, פטרוזיליה עוזרת להיפטר מעודף נוזלים ושום תורם להורדת לחץ דם ורמות כולסטרול גבוהות. את רוב עשבי התיבול קל מאוד לגדל בגינה או באדנית מוארת על אדן החלון במטבח, והמשתלות מציעות היום היצע מגוון של עשבי תיבול, ביניהם גם כאלה שעברו שיפור טעם כמו למשל עירית שומית או מנטה לימונית. כך נזכה לאספקה שוטפת של עשבי התיבול החביבים עלינו, טריים ואורגניים. לעזרת אלה שלא מתחברים לעבודת גינה באו חקלאים שמתמחים בגידול עשבי תיבול והם מוצעים למכירה במגוון רחב במרכולים ואצל הירקנים.

מדריך קצר לשילוב טעים של עשבי תיבול במטבח שלכם:

בזיליקום – למאכלים איטלקיים, פסטות, רטבי עגבניות ורוטב פסטו
נענע (מנטה) – לסלטים, חליטות, קינוחים ומשקאות
פטרוזיליה – למרקים, תפוחי אדמה, דגים ובשרים
רוזמרין – לבשרים, גבינות, תיבול סלטים וסוגי חומץ
אורגנו – לפסטות, בשרים, תבשילי עגבניות, עופות ודגים
עירית – לגבינות, סלטים, מאכלי ביצים
מרווה – לחליטות, מאכלי בשר ועוף.

מתכון לסלמון טרי בפטריות ועשבי תיבול

מתוך הספר הדיאטה הסינית להרזיה ולבריאות מאת ליאורה חוברה בהוצאת כנרת

אם נחפש מאכל טעים ובריא הרי שסלמון הוא אחד הנבחרים. הוא אמנם דג שמן אבל השומן המצוי בו הוא מסוג אומגה 3 שנחשב בריא מאד ללב ולכלי הדם, וגם חוסך את הצורך להוסיף שמן בזמן הבישול, כך שהמנה דלת קלוריות ממש. בנוסף, הסלמון קל מאד להכנה, הוא טעים וקשה מאד לקלקל אותו, כך שאפילו טירונים במטבח יוכלו להכין מנה מצוינת. טעמו המעודן משתלב בצורה נפלאה עם תבלינים שונים. רצוי לקנות אותו בחנות המתמחה בדגים טריים, אפשר להשתמש בדג טרי או קפוא.

חומרים ל-6 מנות, 250 קלוריות למנה

6 פרוסות סלמון טרי או קפוא בעובי של כ-1 ס"מ
סלסלת פטריות טריות (שמפניון או פטריות יער)
2 לימונים
מלח גס
כמה ענפי רוזמרין (רצוי טריים)
מעט זעפרן

אופן ההכנה

שוטפים היטב את פרוסות הסלמון. סוחטים מיץ מלימון אחד. משפשפים את הסלמון במלח גס ומורחים כל פרוסה במיץ לימון. משהים לחצי שעה. בינתיים שוטפים את הפטריות ופורסים לרבעים. שוטפים את הרוזמרין. בתבנית אפייה מסדרים את פרוסות הסלמון על דף נייר אפייה. מפזרים מעל את הפטריות, עלי הרוזמרין, והזעפרן. מכניסים לתנור שחומם מראש לחום גבוה (200 מעלות). אופים כ-20 דקות, חשוב לא לאפות יתר על המידה כי הדג מתייבש. מגישים מיד עם פרוסות לימון טרי.

מתכון לשרבט נענע ומליסה

מתוך הספר 365 יום בלי תירוצים מאת ליאורה חוברה בהוצאת כנרת

השרבט היא מנת ביניים צרפתית שנועדה "לשטוף" את הפה בין טעמי המנות השונות. אפשר לאמץ אותה ככזאת או להשתמש בה כמנה אחרונה. בהיעדר מליסה אפשר להשתמש גם בלואיזה או בגרניום לימוני. הירוקים האביביים בשילוב עם קרירות הנענע ולימוניות המליסה יוצרים טעם מרענן ומפתיע.

חומרים ל-5 מנות, 55 קלוריות למנה

4-5 גבעולי נענע או מנטה טרייה
4-5 גבעולי מליסה
5 כפות דבש
1.5 כוס מים
1 לימון צהוב בשל
1 חלבון ביצה

אופן ההכנה

שוטפים היטב את הנענע והמליסה. מפרידים את העלים מהגבעולים ומייבשים. קוצצים את העלים דק. בסיר קטן, ממיסים מעל אש קטנה את המים והדבש. מורידים מהאש ומוסיפים את העלים. משהים חצי שעה. מגרדים קליפת הלימון במגררת דקה. סוחטים את מיץ הלימון. מוסיפים לנוזל את המיץ וגרד הלימון. יוצקים את התערובת לכלי שטוח, מכסים ומקפיאים לשעתיים עד שהנוזל קופא חלקית. מוציאים מהמקפיא ושוברים את הקרח שנוצר. במקביל, מקציפים את החלבון לקצף יציב. מערבבים את הקצף עם הנוזל הקפוא. מחזירים למקפיא. אפשר גם לעשות את כל התהליך במכונת גלידה, אם יש, ולהכניס אוויר תוך כדי תהליך ההקפאה. אם אין מכונה כזו, מומלץ להוציא את השרבט פעמיים-שלוש מדי שעתיים, ולערבב תוך כדי שבירת הקרח. להגיש בכוסיות קטנות, עם עיטור עלה נענע.

ליאורה חוברה – דיאטנית קלינית M.Sc. ומטפלת בצמחי מרפא ומטפלת NLP להרזיה ולאורח חים בריא