מסעדות, הזמנת מקום במסעדה, חיפוש והמלצות על מסעדות בתי קפה וברים בישראל
Skip Navigation Linksראשי > ברים, יין ואלכוהול > טעימת יין > כתבה על יינות מבעבעים לסילבסטר 2012

מבעבעים לסילבסטר


מוקד הזמנת אירועים במסעדות

יובל בלנקובסקי מסביר לנו על שמפניות המגדלים, שאותן ממליצים כתבי העת הנחשבים לרכוש השנה. לצדן, כמובן, עוד הרבה רעיונות למשקאות מבעבעים שתוכלו להשיק השנה עם תחילת הספירה לאחור. שתהיה שנה אזרחית טובה עם הרבה אלכוהול

דצמבר הוא חודש של שמפניה

דצמבר הוא זמן השמפניה בעולם, עת מתקרבות חגיגות הסילבסטר ואתן הרצון לפתוח את השנה כמקובל עם יין מבעבע. בישראל העם עדיין שותה קאווה, למברוסקו ופרוסקו זולים, אבל בעולם מרקיעות החודש מכירות השמפניה שחקים. הטור הזה מוקדש ליינות מבעבעים, חלקם מהאיכות הגבוהה ביותר, לשמפניות מגדלים של יצרנים קטנים מאזור שמפיין בצרפת המיובאות לארץ על ידי אלדד לוי, וגם ליינות פשוטים מתוצרת מקומית או מחו"ל.

שמפניות מגדלים

לקראת הסילבסטר פרסמו כתבי העת המפורסמים ליין - ספקטייטור ופרקר - ציונים והמלצות מקיפות בנוגע לשמפניות, כל אחד בסגנונו ובהעדפותיו. אבל ההפתעה של דצמבר 2012 מגיעה מבריטניה, מכתב העת דקנטר, שלראשונה בתולדותיו פרסם טעימה של שמפניות מגדלים בלבד. תחת ההגדרה הסקסית הזו מסתתרות שמפניות שמיוצרות אך ורק על ידי בעלי כרמים, ואך ורק מענבים שמגיעים מהכרמים הפרטיים שברשותם.

בניגוד לרוב השמפניות, שמיוצרות על ידי חברות גדולות עד ענקיות שקונות ענבים מכל הבא ליד (וזה לא רע), שמפניות מגדלים מציעות חוויה של יינן, עם מקום ואופי מתבדל. זו בעצם המסקנה העיקרית של טועמי הדקנטר - מדובר בשונות מרשימה ומבורכת מול השלל החד ממדי שמגיע מרוב בתי השמפניה הגדולים. זו גם הסיבה, אגב, לכך שאף יין לא קיבל בטעימה את הציון המקסימלי - חמישה כוכבים: "השוני הסגנוני גרם לכך שלכל אחד מאתנו היו העדפות שונות, ולא הצלחנו להגיע לקונצנזוס", אמר מרסל אורפורד ויליאמס מה"ויין סוסיאטי".

גם בישראל אפשר למצוא כמה שמפניות מגדלים מהקצה העליון של הטבלה. נסו את השמפניה שלJean Lallemet שמבוססת על פינו נואר מכפר הגרנד קרו וורזנה, ומולה את אחת השמפניות של Larmandier-Bernier שבנויות מרוב מכריע של שרדונה מהכפרים ורטו וקרמנט, ותוכלו לחוות שוני סגנוני עצום אבל עם מכנה משותף איכותי מאד גבוה.

שמפניות מבתי ייצור גדולים

לצד שמפניות המגדלים אפשר למצוא גם שמפניות מבתי יצור גדולים כמו פומרי ולנסון ביבוא החברה הסקוטית. הבקבוק החביב עליי הוא הפופ של פומרי, בקבוק אישי שנמכר תמורת 86 ₪. זוהי חוויית שתיה של שמפניה אמתית, שגם מתאימה לזוג חוגגים שאינם מעוניינים לשתות בקבוק שלם. שכן שמפניה, בניגוד ליין אדום או לבן, נהרסת מאיבוד הבועות כעבור שעתיים-שלוש מפתיחתה.

השוק שלנו

בקרב השוק המקומי ישנו מספר רב של יינות מבעבעים כמו למשל ברוט פרייבט קולקשן של יקבי כרמל. ביקב מתארים אותו כך: "היין מתאפיין בניחוחות של ליים, תפוח עץ ירוק ולחם קלוי ובחמיצות מאוזנת עם סיומת ארוכה."

לצד מבעבעים מייצור מקומי ישנם גם מבעבעים מיובאים, למשל קאווה מוסא דה וואיפורמוסה, שאותה ניתן למצוא הן כקאווה יבשה (ברוט) והן חצי יבשה (סמי סקו). את משקה הקאווה היבש מתארים היבואנים כ"הרמוני ומעורר בפה, עם רמז קל של חמיצות המשאיר טעם עגול ואלגנטי והוא בעל סיומת קלאסית ופירותית."

עם המגוון העצום של המבעבעים ועם מגוון המחירים והאיכויות, תוכלו השנה לשתות וליהנות, לחיי שנה אזרחית טובה.