מסעדות, הזמנת מקום במסעדה, חיפוש והמלצות על מסעדות בתי קפה וברים בישראל
Skip Navigation Linksראשי > סופרים קלוריות > ליאורה סופרת קלוריות> כתבה על מזונות ממכרים - ליאורה חוברה תזונאית קלינית

מזונות ממכרים


מוקד הזמנת אירועים במסעדות

הדיאטנית הקלינית ליאורה חוברה: חשים אובדן שליטה? שיש מזונות שקוראים לכם בלי שתוכלו להגיד להם לא? אולי יש משהו במה שאתם מרגישים, אבל יש מעט מאד מזונות שהם ממכרים באמת, כלומר עומדים בקריטריוני התמכרות אמתיים

ניתן להבחין בין שני סוגים של התמכרויות: התמכרות פיזית והתמכרות פסיכולוגית. התמכרות פיזית היא למעשה התוצאה העצבית שיש לחומר מלאכותי (ממזון ועד סמים) על גופנו. צריכת חומר מלאכותי, הגורם לתחושה של רגיעה, הנאה ואושר במוח, באופן הגובר על תחושת ההנאה המופקת באופן טבעי בגוף, פוגמת בייצור הטבעי של אותם חומרים בגוף וכך נוצרת תלות בצריכת החומר המלאכותי. תשוקה זו הופכת במהרה לכפייתית, הרסנית וחסרת גבולות. התמכרות פסיכולוגית היא למעשה התניה. מדובר בתשוקה לחומר מלאכותי (ממזון ועד סמים) הנובעת מלחץ וממתח נפשי, מדיכאון, מטראומה, מבטלה ומסיבות אחרות.
אז אילו מזונות באמת ממכרים?

שוקולד

החומר הממכר בשוקולד הוא אננדאמיד. המעניין הוא שהפעילות הממכרת אינה זהה אצל כולם. יש אנשים שיש להם קולטנים (רצפטורים) במוח שרגישים יותר לחומר הממכר בשוקולד, אלה אותם רצפטורים שאליהם מתחברים חומרים מהמריחואנה. אותם אנשים יגיבו לאכילת שוקולד בהתמכרות, כלומר יאכלו כמויות הולכות וגדלות ויזדקקו לשוקולד כגורם מרגיע. הבעיה היא שהשפעתו קצרה ולאחר זמן קצר הם יזדקקו למנה נוספת. השוקולד תורם לגופנו חומר נוסף הנקרא פניאלתילאמין. זהו מוליך עצבי שמופרש במוח גם בעת התאהבות וגורם לנו לתחושה נעימה ולשיפור האנרגיה בגוף. גם הוא מפורק בגוף במהירות, מה שגורם לנו להמשיך באכילת השוקולד. אולי בגלל זה מתנחמים שבורי לב בשוקולד. ההתמכרות מתחברת גם לעובדה ששוקולד מעלה את רמות הסרוטונין במוח, והוא חומר מרגיע שתורם לשלווה, לשובע ולשמחה.

אלכוהול

הוא חומר פסיכו- אקטיבי בעל השפעה משמעותית על מערכת העצבים במוח שגורם לשינוי בתודעה, לפגיעה ביכולות הפיזיות ולשינוי בהתנהגות. אדם תחת השפעת אלכוהול נמצא במצב של כושר שיפוט לקוי, אובדן שליטה ולעתים הוא מהווה סכנה לעצמו ולאחרים. השפעתו מבחינת התמכרות שונה בין אנשים שונים. יש כאלה שלהם פוטנציאל התמכרות והם עשויים להפוך לאלכוהוליסטים, עד מצב שהאלכוהול מהווה כמעט את כל צריכת הקלוריות היומית שלהם, והם נמצאים בשיעור של 1-5% משותי האלכוהול. ההתמכרות לאלכוהול היא איטית ומחמירה עם הזמן, אך היא הרסנית במיוחד מבחינה גופנית ונפשית והיא נחשבת לאחת הקשות בעולם. מחקרים חדשים מראים כי חשיפה לאלכוהול בגילאים צעירים, כפי שקורה היום בארץ ובעולם, מעלה את הסיכון להתמכרות. כאשר שותים משקה אלכוהולי חשוב להבין כי מה שמשפיע הוא כמות האלכוהול, ולכן למשל שוט וודקה יספק כמות אלכוהול השווה לשתי כוסות יין או לחצי ליטר בירה. מכורים אמתיים לא יכולים להסתפק בכמויות קטנות ולכן אם הם רוצים להיגמל, אסור להם להיחשף לאלכוהול כלל.

משקאות קולה

במשקאות הקולה יש שילוב ממכר של קפאין, סוכר וחומרים ממכרים אחרים הגורמים ל"קולה-הוליקים" להתמכר. יש כאלה ששותים ללא קושי ליטר וחצי ואף יותר ביום. כשהם מנסים להיגמל הם חווים תופעות הדומות לגמילה מקפאין. כמובן, לקולה נזקים רבים – סוכר שגורם להשמנה, לעששת ושאר נזקי הסוכר. כאשר הוא מוחלף בממתיקים מלאכותיים נגרמים נזקים מהממתיקים.

קפאין

גם קפאין מוגדר כסם. הוא מצוי בקפה, בתה בקולה ובקקאו ופועל על מערכות רבות בגוף, ביניהן גם מערכת העצבים שדרכה מיוצר האפקט הממכר. קפאין הוא חומר ממריץ שגורם לחיוניות, לשיפור בריכוז ולהמרצה כללית. יחד עם זאת הוא גם מעלה לחץ דם ובעל השפעות רבות נוספות. זמן ההשפעה המהיר שלו (תוך חצי שעה) גורם להשפעה ישירה על המוח, המערכת העצבית, קצב הלב, החשיבה, השרירים והנשימה. השפעת הקפאין על מי שמכור לו הולכת ופוחתת עם העליה בכמות, כלומר מי ששותה 10 כוסות ביום, נהנה פחות מהאפקטים המעוררים שלו, והוא יכול לשתות כוס קפה וללכת לישון. כאשר מנסים להיגמל חווים תופעות של כאבי ראש, בחילות, סחרחורות ועייפות. לכן אם רוצים להפחית את כמות הקפאין, כדאי לעשות זאת בהדרגה.

סוכר וקמח לבן

במקרה זה ההשפעה הממכרת היא לא מהסוג המוכר. היא נובעת מכך שלמאכלים המכילים סוכר וקמח לבן יש אינדקס גליקמי גבוה, כלומר, הם גורמים לעלייה חדה ברמות הסוכר בדם, כתוצאה מכך לעלייה ברמת האינסולין וגורמים לרצון לאכילה נוספת של פחמימות בכלל ומתוקים בפרט. מובן שאכילה מוגזמת של אלה גורמת להשמנה ולשאר הנזקים הנגרמים מהשמנה. גם המכורים לסוכר וקמח מדווחים על צורך בלתי נשלט בכמויות הולכות וגדלות. הדרך להילחם בהתמכרות זו היא להפסיק לצרוך מזונות אלה ולעבור לצריכת קמח מלא (כולל כל המזונות המכילים קמח כמו פסטה, קוסקוס וכו') ולצרוך מתוק טבעי בכמות מעטה כמו דבש, סילאן, סירופ מייפל בכמות של 3 – 4 כפיות ביום לכל היותר.

גמילה נעימה.

ליאורה חוברה היא דיאטנית קלינית M.Sc. ומטפלת בתזונה סינית ובצמחי מרפא