אמנות הזמנת היין במסעדה


מוקד הזמנת אירועים במסעדות

מסעדות רבות מציעות כיום מיגוון רחב של יינות: צרפתים, איטלקים, ישראלים ועוד רבים אחרים. לעיתים, מוגשים היינות בטקס שכלליו מוגדרים מראש, שלסועד ההדיוט, עלול להיראות מבהיל או מביך. אספנו לכם כמה כללים בסיסים שיאפשרו לעבור טקס זה בכבוד ובהבנה .


מסעדות רבות מציעות כיום מיגוון רחב של יינות: צרפתים, איטלקים, ישראלים ועוד רבים אחרים. לעיתים, מוגשים היינות בטקס שכלליו מוגדרים מראש, שלסועד ההדיוט, עלול להיראות מבהיל או מביך. אספנו לכם כמה כללים בסיסים שיאפשרו לעבור טקס זה בכבוד ובהבנה .

ברגע הגעתכם לשולחן יגישו לכם עם תפריט האוכל גם את תפריט היין. רק מסעדות מועטות ישגרו לשולחן גם מלצר מיוחד ומתמחה המכונה ''סומלייה'' (מלצר יינות) שתפקידו לעזור לכם בבחירת. ברוב המסעדות, עליכם לבחור בעצמכם ללא כל עזרה את היין שברצונכם ללוות עימו את הארוחה, ולהזמינו מהמלצר ''הרגיל'' המשרת אתכם.

המלצר יציג את היין למי שבחר את היין מהתפריט. תפקידו של המזמין, בשלב זה, פשוט לוודא כי המלצר לא טעה בסוג היין או בשנת הבציר ולאשר כי כך הוא (הנהון בראשכם יספיק).

המלצר יחל את עבודתו בחליצת פקק השעם ויניח אותו מול המזמין, אין צורך להריח את הפקק – מנהג זה נולד בימים עברו בצרפת, והיה מוביל לדיונים על מקור השעם. אם אינכם מומחים בשעם, לא תסייע לכם הרחה זו במאום.

עכשיו מגיע שלב טעימת היין. המלצר ימזוג מעט מהיין אל הכוס וימתין לאישור. לטעימה זו מטרה אחת בלבד: לוודא שהיין אינו פגום או מקולקל. אם מצב היין תקין, אך לא מוצא חן בעינכם, לא תוכלו להחזירו,הכלל קובע שאתם אמורים לדעת מה טעמו של היין שהזמנתם! במילים אחרות, ''לא טעים'' אינה עילה מוצדקת להחזרת היין. ''לא תקין'' עילה מוצדקת במאה אחוזים ועל המסעדה להחליף את היין, ולא משנה מה מחירו.

לאחר שאושרה תקינות היין, יחל המלצר למזוג את היין לכוסות ע''פ הסדר הבא: נשים, בסדר גיל יורד, גברים, בסדר גיל יורד, ולבסוף הטועם – יהיה מינו אשר יהיה. גבר המנופף בכוסו אל המלצר שכביכול חלף על פניו ולא מזג לו יין הינה תופעה מוכרת, עתה, כאשר סדר המזיגה הנכון נהיר, תוכלו לחסוך מעצמכם את המבוכה.
מוזגים מקצועיים ימזגו כך שהיין יספיק לכל האורחים בשולחן- אם המלצר לא חישב נכון את כמות היין שבבקבוק עליו להזמין את הלקוח שחסר לו יין בכוס בדיוק לאותו היין, אך (ראו הוזהרתם) אל לכם לצפות לכך בארץ.
בזמן שהמלצר מוזג לכוסות היין שלכם אנא וודאו כי הוא מוזג מקסימום עד לשליש מגובה הכוס, וזאת בכדי שתוכלו ליהנות מריחות היין בזמן לגימתו.

במסעדות המכבדות את הלקוח ימשיכו לדאוג ולמלא את הכוסות ויחסכו מכם את המזיגה אל הכוס.
אם אינכם מעוניינים בעוד יין בכוס מספיק להניח את היד מעל כוס היין בזמן המזיגה והמלצר יסיק מכך כי החלטתם שהספיק לכם.

היה ויש לכם בקבוק המצונן בשמפניירה (כלי עם קרח ומיים המקרר במהירות את היין)
וסיימתם את תכולת הנוזל שבו, כל שעליכם לעשות הוא לטבול את ראש הבקבוק בשמפניירה וברגע שהמלצר יבחין בכך יבין כי עליו לדאוג לפינוי השמפניירה והבקבוק הריק.

כולי תקווה כי כלים אלו יעזרו לכם בזמן סיוריכם ברחבי מסעדות בארץ ובחו''ל אך זיכרו כי לצערי עדיין ישנם מלצרים רבים שאינם מכירים את הכללים, ועלולים לבצע טעויות.

B2