מסעדות, הזמנת מקום במסעדה, חיפוש והמלצות על מסעדות בתי קפה וברים בישראל
Skip Navigation Linksראשי > ברים, יין ואלכוהול > טעימת יין > כתבה על יינות לליווי ארוחת ליל הסדר

ארבע כוסות


מוקד הזמנת אירועים במסעדות

יובל בלנקובסקי: יינות לליווי ארוחת החג, לפי סדר המנות בארוחה. כי "אין סיבה (גם לא הלכתית) שלא לגוון ולהחליף יינות מסוגים שונים במהלך הסדר" כדי שיהיה לנו פסח שמח ומשכר. חז"לנו ידעו חירות מהי כשהחליטו על 4 כוסות

חז"לנו ידעו משהו על חירות והחליטו שבשביל לחגוג את הסדר צריך לשתות ארבע כוסות יין. כך הפך לו חג הפסח לחג היין הישראלי, ובתקופה שבין פורים לפסח נמכרים כ-70% מהיינות בישראל. חז"ל צדקו: לאחר ארבע כוסות יין טובות אפשר להשיל בקלות את כל כבלי העבדות לכסף, להצלחה בעבודה ולמותגים שאוחזים בנו במהלך השנה. אני מכיר אנשים שהשתחררו מקשר לא מוצלח לאחר ששתו ארבע כוסות בליל הסדר, אני מכיר גם כאלה שלא אבל לפחות הם שתו ארבע כוסות יין טובות.

אין סיבה (גם לא הלכתית) שלא לגוון ולהחליף יינות מסוגים שונים (אדום, לבן , רוזה ,שמפניה) במהלך הסדר. למעשה, ליל הסדר, הערב שבו בדרך כלל מתכנסת קבוצה גדולה יחסית של אנשים סביב השולחן, הוא חלומם של אוהבי היין. אפשר בארוחה אחת, אפילו משפחתית, לפתוח מבחר יינות שיתאימו לאורך המנות בארוחה. ההמלצה הקלאסית היא הסדר הבא: יין לבן, יין אדום וקינוח. הכוס הראשונה במהלך הסדר היא כוס הקידוש, וברוב הבתים מקדשים על יין אדום. אם נפלתם על משפחה פחות שמרנית אז כדאי לכם לחשוב על האופציה של יין בסגנון שמפנייה. היינות בסגנון שמפניה של רמת הגולן הם יינות נפלאים להתחיל אתם את הארוחה. ישנו הגמלא ברוט מהסדרה האמצעית של היקב, הירדן ברוט והבלנק דה בלנק מן הסדרה הגבוהה. שלושת היינות נהדרים ואיכותם עולה כמו גם המחיר. להגשה חגיגית אפשר להוסיף כמה גרגרי רימון לתחתית כוס השמפניה.

התאמה בין יין למנת אוכל היא מלאכה סבוכה שמיטב מלצרי היין בעולם כסומלייה נדרשים אליה בכל יום, ופה אציע קווים כלליים. אם יש לכם מנות ראשונות המבוססות על דגים או על סלטים שלחלק מהם טעמים עזים יחסית של חמיצות או אפילו חריפות קלה, היין המתאים ביותר להם הוא יין לבן. מבין היינות הלבנים הקלילים אני ממליץ במיוחד על גמלא ריזלינג 2009 של יקבי רמת הגולן, זהו יין לבן חצי יבש בעל חמיצות קלה ונעימה. הוא מתאים לשתייה לכל המשפחה ומחירו זול יחסית. אם אתם מעוניינים ביין יותר מורכב ומעניין המתאים למנות דג בעלות רוטב עשיר ורב בטעמים כדי ללכת על יין מזן שרדונה. כך למשל הוציאו רקאנטי לראשונה השנה את יין הדגל הלבן שלהם, רקאנטי ספיישל רזרב לבן 2008. היין התיישן שמונה חודשים בחביות והוא שרדונה מרשים, שצריך לתת לו מעט זמן בכוס כדי שיגלה את כל טעמיו. יין נוסף שאני ממליץ עליו הוא ויונייה רזרב 2007 של יקב דלתון. זהו יין נהדר בעל ניחוחות ירוקים, שמתאים יותר לחובבי יין בעל חיך מנוסה והוא מומלץ בחום.

למנות העיקריות של הארוחה, המבוססות בדרך כלל על עוף או על בשר, כדאי להתאים יין אדום. עם מחפשים יין אדום בעל גוף בינוני המתאים גם לעוף וגם למנות בשר שאינן מאד שומניות, אני מציע את הפינוטאז' רזרב של ברקן. באזור החמישים - שישים שקלים לבקבוק, זהו היין הטוב ביותר בשוק כרגע, או לפחות הפייבוריט האישי שלי. אם אתם מחפשים יין יוקרתי במיוחד לסדר או סתם לתת מתנה לחובב יין, אז כדאי שתחשבו על המתתיה 2006, יין הדגל החדש של דלתון, שנעשה לכבודו של מיסד היקב. דלתון השקיעו בו את מירב המאמצים הכוללים כרמים נבחרים ויישון ארוך בחביות עץ. היין נפלא בעל ארומות וטעמים של פירות שחורים ושקדים והוא מתאים גם ליישון. אם אתם מחפשים יינות אדומים טובים אך פחות יקרים כדי לחשוב על הקברנה סוביניון רזרב 2007 של בנימינה. זהו יין בעל גוף מלא שעוד יתרכך במהלך השנים אך הוא מתאים מאד כעת לליווי מנות בשר בקר וכבש. מדובר ביין טוב שיכול גם להתאים מאוד לארוחות על האש. יקבי רמת הגולן גם הוציאו לאחרונה את הירדן מרלו 2006, יין שבאופן מסורתי נותן תמורה טובה מאוד לכסף.

חביבה אחרונה היא מנת הקינוח. הכלל ביינות קינוח הוא שהם לעולם צריכים להיות יותר מתוקים מהמנה שהם מוגשים לצדה. הגוורצטרמינר רזרב קינוח 2008 של בנימינה יכול להיות מתאים. מדובר ביין שענביו נבצרו לאחר שהצטמקו הענבים ועל כן ריכוז הסוכר שבו נשאר גבוה. אחוז האלכוהול הנמוך שלו (9%) ביחס למקובל בישראל מבטיח לדעתי יין קינוח מעניין ששווה לנסותו. פסח שמח ומשכר.