Skip Navigation Linksראשי > קפה ובתי קפה > בתי קפה> כתבה על קפה קיורטוש תל אביב

קיורטוש: בית סבתא


מוקד הזמנת אירועים במסעדות

קרן ויזנר מבקרת בבוקר של שמש בבית המאפה ההונגרי קיורטוש שברחוב בוגרשוב בתל אביב. הכיסופים לסבתא הצ'כית שבישוליה היו מתובלים בהונגרית מתעוררים מחדש, והיא מתנחמת בקיורטוש עם ריבת חלב, בגלושקה ובשטרודל אמתי

אני תמיד נוהגת להדגיש מול אנשים שבאופן משונה מתעקשים לדעת לאיזו עדה אני משתייכת, שהחצי הפולני שלי הוא הצד הפחות טוב, יש לי גם צד טוב - צ'כי מקורי. הצד הצ'כי אמון לא רק על הדרכון האירופי אלא גם על החשיפה לאוכל ההונגרי המתובל מחד והמתוק מאידך. סבתי, עליה השלום, נולדה בסלובקיה, אך השפעות הקולינריה ההונגרית מצאו ביטוי בבישוליה, ובמיוחד בעוגות שנוצרו תחת ידיה. אמנם כשהלכה לעולמה היא לקחה עמה לקבר מתכונים רבים, אך לשמחתי הרבה הם חיים ונושמים אצל אנשים אחרים, והמורשת ההונגרית נמשכת. קיורטוש הוא דוגמה מצוינת לאהבתי הבלתי נלאית לטעמים המוכרים והנוסטלגיים.

קיורטוש, שהתחיל בקטן עם סניף בוגרשובי אחד ועמדות בקניונים, הפך לאימפריה הונגרית עם כ-14 סניפים ועוד שניים בדרך. קיורטוש, קונדיטוריה ובית קפה, מציע שלל מאפים מתוקים לצד מלוחים, עוגיות, עוגות, משקאות חמים מיוחדים וקרים. בגזרת העוגיות מככבות האלפחורס, המקרון הצבעוני, הפלורנטין המנצחות על התזמורת, ויש גם עוגיות ללא סוכר. בגזרת עוגות השמרים תמצאו את הקראנץ' למיניו, את המקוש ואת הדיוש המסורתיות. עוד על המדף של קיורטוש, עוגות בחושות מעולות ועוגות מוס מרהיבות.

העיצוב של קיורטוש, בגוני צהוב חמים ומזמינים, מצדיע לאמן הדגול גאודי ומשלב מוטיבים שמגיעים היישר מפארק גואל הציורי בברצלונה. בבוקר של שמש אנחנו יושבים מחוץ לקיורטוש, לצד השולחנות הקטנים והמעטים שצופים אל רחוב בוגרשוב.

כפתיח אנחנו טועמים את פאר היצירה, מאפה קיורטוש הונגרי בן 400 שנים, שהתגלה בטיול שורשים ועשה עלייה לארץ הקודש, עשוי מבצק שמרים מיוחד, מצופה בקרמל, חלול מבפנים ומתהדר בלא פחות מעשרה טעמים שונים. חלק מאלו הם ממרח הבצק עצמו וחלק מעטרים את הקיורטוש מחוצה לו, על הקרמל. תהליך הכנת הקיורטוש הוא די פשוט, ולשמחתי יש מי שטורח: מגוללים את בצק השמרים על מערוך שמנמן מעץ ומצפים אותו סוכר, מתפיחים, ובתנור מיוחד אופים למשך כ-12 דקות עד שהקרמל מוכן. או אז בוזקים עליו אגוזים, פיסטוקים או כל תוספת רצויה אחרת. אנחנו את הקיורטוש שלנו מנסים עם ריבת חלב ועם אגוזים (25 ₪), ומגלים תענוג צרוף של פריכות ושל טעמים. אנחנו לומדים להכיר גם את הגלושקה, שהוא מאפה שמרים מגולגל בתערובת של אגוזים ווניל דמוי שושנים. אנחנו ממשיכים לטעום עוגיות פלורנטין מפתיעות ללא קמח עם שוקולד מריר ועם שקדים. כל תוצרי קיורטוש עשויים מחמאה ונעשים בעבודת יד, אף עוגות השמרים והמאפים נעשים פה במקום. בחג הפורים, מספרים לנו, הכינו כאן אזני המן בטעמים שהוכנו מבצק מיוחד ופריך ומולאו שוקולד, תמרים עם אגוזים ופרג.

עוד אנחנו נחשפים לגילוי המרענן כי לשטרודל אמתי יש גם גרסה מלוחה עם גבינת פטה ופלפלים קלויים או פטריות ובצל ועוד מיני טעמים. וכשמתעוררת תנועת הלקוחות בקיורטוש, צוות העובדים לא נח לרגע, מכין הזמנות מראש ומשלוחים בכל תל אביב, ואנחנו ממשיכים לשבת להנאתנו בחוץ.

את מנת הנוסטלגיה שלי המשולבת בטעמים של פעם קיבלתי ובגדול, הכיסופים לסבתא ולבישוליה מתעצמים שוב, ואני עוזבת את קיורטוש עם חיוך קל מהול בגעגוע גדול, שמתחלף במהירות בתחושת סיפוק מהמתיקות שאחרי ומהידיעה שעכשיו לגעגוע שלי יש בית בבוגרשוב: קיורטוש.