חורף נואבו-לטינו


מוקד הזמנת אירועים במסעדות

''לאחר המרק והלחמניות, הגיש לנו השף מנת צ'ילי קון קרנה, תבשיל חם ומהביל של בשר טחון, שעועית וירקות בתבליני פפריקה וכמון. לשדרוג המנה, הוא המליץ להוסיף פפריקה מעושנת...'' נעמה הלוי, חולקת חוויות מסדנת בישול בפורשף

הסערה הלכה והתגברה, גשם שוטף מילא את הרחובות, ובפנים, עם כוס שוקו חם ביד...
רגע. החורף הישראלי הוא לא בדיוק מה שרואים בסרטים, אבל ערב אחד באמצע דצמבר, היה מספיק קר בחוץ, כך שארוחה חמה ומהבילה בסגנון דרום-אמריקאי התאימה מאוד.
בחנות ''פורשף'' שברחוב קרליבך מתקיימות סדנאות בישול איכותיות מזה שנים. בחנות כלי עזר לשפים וחובבי בישול המשוגעים לדבר ובנוסף חדר גדול ומרווח בו מתקיימות הסדנאות.
את הערב פתח השף, ניר דגן, בקוקטייל מדהים שמקורו בפורטו ריקו, והוא משקה טיפוסי לחג המולד. בחיפושיי ברשת העליתי הגדרה של משקה מיוחד זה, הכוללת חלמוני ביצים - כמו במשקה ה''אג-נוג'' הידוע. למזלנו לא הכילה הגרסה הערב ביצים...
המשקה כולל חלב, שמנת, חלב קוקוס וחלב מרוכז וממותק, בתוספת של תמצית וניל וכמות נכבדה במכוון (בבישולים שונים נהוג להוסיף מעט) של קינמון ואגוז מוסקט. כבר ציינתי שהמשקה מעולה? אה, שכחתי כמובן – המון רום!

בזמן שראשינו הסתובבו כסביבונים (ברוח החג, כמובן) חתך השף כמות מכובדת מאוד של עגבניות ושאר ירקות ופצח בהכנת מרק עגבניות וחלב קוקוס. את המרק, שהכיל שאר ירקות כגזר וסלרי, טחן השף, ערבב עם חלב הקוקוס והגיש לצד לחמניות נעימות (כן, זו המילה המתאימה) מאוד – לחמניות תירס וגבינה שנקראות אלמוחבנס. השילוב היה מצוין- הלחמניות המתוקות והטעימות ומולן המרק החמוץ, הכולל המון עגבניות.
אך אני קופצת בשלבים מעט קדימה. בזמן בישול המרק והכנת הבצק ללחמניות, הכין לנו השף מנת ''צ'יצ'רון מיקסטו'' –מנה הכוללת דגים ופירות ים בציפוי פריך, אשר הוגשו לצד סלסה קריאולית שהתאימה בדיוק למנה, זאת על אף פשטות ההכנה שלה: בצל, פלפל חריף, מלח ופלפל, מיץ לימון וכוסברה טרייה.

לאחר המרק והלחמניות, הגיש לנו השף מנת צ'ילי קון קרנה – תבשיל חם ומהביל של בשר טחון, שעועית וירקות בתבליני פפריקה וכמון. השף המליץ להוסיף למנה פפריקה מעושנת. זה אכן נשמע מעולה והצטערתי שלא עשה זאת באותו ערב, אלא הוסיף פפריקה רגילה.
הגענו לשני השיאים (מבחינתי) של הערב שלנו: השף הכין מנת ''וטאפה'' – תבשיל מברזיל ששורשיו אפריקאים. גם כאן, על פי הרשת, קיימות גירסה או שתיים, והמתכון (הכללי) הבא הוא מעין שילוב- שימו לב לייחודיות המנה.
מתחילים בטיגון בצל ועגבניות עם תבלינים. לזאת מוסיפים מיץ תפוזים, ג'ינג'ר, חלב קוקוס, תערובת של בוטנים, אגוזי קשיו ואנשובי (!). בסוף בישול הרוטב המופלא הזה מוסיפים דג – ממש לכמה דקות (אם הוא טרי) או לכרבע שעה (אם היה קפוא) – ואז כוסברה טרייה. משהו-משהו! מבחינתי – הייתי יכולה לסיים את הערב המהנה עם המנה הזו בשיאו, אך בכל זאת היה מסקרן לגלות מה יהיה הקינוח...

הקינוח נקרא ''צ'ורוס'' והוא מספרד. זהו בצק מתוק, מטוגן בשמן עמוק (גם ברוח החג...) ועטוף בסוכר ובקינמון. הספרדים, כך קראתי (אני קצת אובססיבית בנושא ספרד – מתוכנן טיול רציני), נוהגים לטבול אותו בשוקולד חם, או להגיש אותו לצד שוקולטה חמה. כך או כך, רצוי ששוקולד יהיה מעורב בעניין. ביושבכם בבית קפה ספרדי על כוס שוקו חם וצ'ורוס, כך אומרים כל הספרים, תוכלו לראות סביבכם אוכלי-צ'ורוס נוספים, שעבור חלקם זוהי ארוחת הבוקר ואילו עבור חלקם זהו הקינוח לבילויי הלילה!
פשוט זללתי לי כמה צ'ורוס כאלו, בלי בושה. מצוין.

הערב המהנה הסתיים, אך לי היה צפוי סיבוב נוסף של הנאה מן הסדנה. כמה ימים לאחר מכן, ביקשו ממני ההורים להכין ארוחה לשני זוגות שאירחו. מיד שלפתי את המנות שהיוו מבחינתי את שיא ערב הסדנה: הגשתי שלוש מנות, שהעיקרית שבהן הייתה ה''וטאפה'', תבשיל הדג הברזילאי (השתמשתי בדג דניס) על מצע כדור האורז הלבן. בעודי בסדנה, חשבתי לי שהקוקטייל המדהים ששתינו יכול היה להתאים מאוד לקינוח- וכך עשיתי באירוח: הכנתי את הצ'ורוס, סידרתי כמה מהם בערימה קטנה על כל צלחת, ומסביב טפטפתי מעט מהקוקטייל (דמיינו בצבעים משקה לבן עם נקודות חומות) והגשתי את הקוקטייל לצד הקינוח בכוסות יין חגיגיות. ומה אתם חושבים? האורחים הבינו את הרמז – ושפכו את הקוקטייל על הקינוח! מעולה, ברמה משכרת.
מסקנות: 1. היה מהנה – כדאי לכם גם. 2. קל לביצוע גם בבית! 3. פניה לשף: בסדנאות הבאות, הגש בבקשה שוקו חם עם הקינוח. זה לחלוטין יסיים את הערב ב''בום''.

פורשף
נחלת בנימין 100, תל אביב
03-6812461
קרליבך 11, תל אביב
03-5611803