מסעדות, הזמנת מקום במסעדה, חיפוש והמלצות על מסעדות בתי קפה וברים בישראל
Skip Navigation Linksראשי > ברים, יין ואלכוהול > ביקור ביקבים > היובל והכרם: סדנת טרואר ביקב צרעה

היובל והכרם


מוקד הזמנת אירועים במסעדות

''האשכולות האדומים היו עדיין עטופים בטל הערב הקודם. טעימה של אחדים מהם היא התנסות מעניינת לכל חובב יין. תערובת נעימה של מתיקות וחומציות התערבבה בפי...''. יובל בלנקובסקי בחן את תעשיית היין מקרוב, בסדנת טרואר של יקב צרעה

אחת לחודש יש ליקב צרעה הצעה שאי אפשר לסרב לה - ביקור מודרך בכרמי היקב, הזדמנות פז לטעום מענבי יין כשהם עדיין על הגפן, ולבסוף ארוחת בוקר-צהרים משובחת המלווה בטעימות של יינות היקב. פתחנו בסיור בכרם שורש, הצמוד לישוב שורש. לאחר הליכה קצרה מצאנו את עצמנו מוקפים בענבי קברנה סוביניון, שאמורים להיבצר במהלך החודש הקרוב. האשכולות האדומים היו עדיין עטופים בטל הערב הקודם. טעימה של אחדים מהם היא התנסות מעניינת לכל חובב יין. תערובת נעימה של מתיקות וחומציות התערבבה בפי – וגילתה לי את הפוטנציאל של יינות היקב. החרצנים והקליפה העבה שמקנה ליין את יכולת ההתיישנות שלו הפגישו את פי בטעמי עץ, שלימים יהיו הטאנינים של היין.

ביקב צרעה מאמינים כי אופיו של היין נקבע בראש ובראשונה ובעיקר על פי אזור הגידול של הכרם, מה שהצרפתים מכנים 'טרואר'. בהתאם לתפיסה זו, הסוגים השונים של יינות היקב אינם מחולקים לפי זני הענבים השונים, אלא על פי אזור הגידול של הענבים מהם נעשה היין. שורש, גבעת החלוקים ונווה אילן הם כולם שמות של כרמים שונים של היקב, ובכל שנה מחליט היינן הבכיר של היקב, ערן פיק, אילו זני ענבים מתוך הכרם ירכיבו את היין של הבציר החדש. הרכב זני הענבים בכל שנה יכול להיות שונה, וההמשכיות משנה לשנה של יינות היקב היא של הכרם ממנו הגיעו הענבים. במאמר מוסגר, ראוי לציין כי יקב צרעה מפיק גם שמן זית איכותי, ממטע של עצי זית עתיקים בני מאות שנים. אינני יודע אם ישנה חשיבות לגיל עצי הזית, אבל אין ספק ששמן הזית של יקב צרעה הוא באיכות נדירה והוא מהטובים בארץ.

לאחר שהסתיים הסיור בכרם הגענו לחדר הטעימות המפואר של היקב. שם חיכתה לנו על השולחן פלטת גבינות משובחת עם לחמים איכותיים והזדמנות ללגום את יינות היקב, יחד עם היינן ערן. זאת חוויה מרתקת במיוחד, לטעום יין בחברת מי שעשה אותו, מי שטעם אותו יום יום במשך חודשים, מי שקיבל את כל ההחלטות החשובות על היין, כמו מתי להפסיק את היישון של היין בחביות העץ, אילו זנים לערבב ביחד, ובאילו מינונים. בקיצור, היינן של היקב הא בן אדם שהלך לישון וקם עם היינות האלו, במשך כמה חודשים בחייו - ואין מתאים ממנו להסביר על יינות היקב.

טעמנו בחברת ערן שלושה יינות אדומים ויין לבן אחד. בתחילה פתחנו, כנהוג, ביין הלבן: שורש, לבן, 2007. היין הפגין ארומות של פרחים, תבלינים ופירות טרופיים, והוא ילווה אתכם נפלא בפיקניק הבא שלכם. לאחר מכן טעמנו את הנווה אילן 2005, שאמנם הראה גוף מלא עם הכניסה לחיך, אך אחר כך, בשלב הבליעה, התגלה כמעט אנמי ומאכזב. היין הבא שטעמנו היה שורש, הרי יהודה, 2006, שמבחינתי היה היין המפתיע לטובה ביותר בטעימה. זהו היין הפשוט יותר של יקב צרעה (שמחירו בהתאם - כ-60 שקלים), המורכב מבלנד של כרמי היקב הפזורים כולם בהרי יהודה. ליין היה גוף בינוני- כבד, הוא עשיר בטעמים של פרות שחורים ואדומים, ובעל אופי ומורכבות של יין טוב. ליין סיומת ארוכה ונעימה שתשתלב נפלא עם מנת פסטה. אני חושב שהיין הזה נותן תמורה נהדרת לכסף. ואני מאמין לאור טעימת הענבים של היקב שבעתיד הקרוב יקב צרעה יספק לנו עוד יינות נהדרים כמו היין הזה.

יובל בלנקובסקי, 30, הוא מבקר יין מנוסה, יועץ בענייני יין, ומציג יינות ישראליים בתערוכות בחו''ל.

יקב צרעה
בקיבוץ צרעה.
02-9908261