בין תפוחים לתמרים, רימונים ודגים, עוף ובקר ועוגת דבש, קשה מאוד לבחור את היין שילווה את ארוחת החג של ראש השנה. מבקר הבית, יובל בלנקובסקי, נחלץ לעזרתכם, וממליץ על יין שמתאים לכל אחד משלבי הארוחה. בברכת שנת יינות טובה
רימונים, תפוחים בדבש, סלק, תמרים וראש של דג הן חלק מהתפריט המקסים והמשונה של ארוחת ערב ראש השנה. התאמת יין לארוחת ערב ראש השנה היא אתגר רציני, המגוון של ''סימני ראש השנה'' לצד ריבוי המנות המוגשות מחייבות יותר מיין אחד לארוחה. אני מציע לפניכם את המלצתי ליין ישראלי אחד לכל מנה בארוחה. אם חבריכם לסעודה אינם שתיינים גדולים, אפשר להסתפק בבקבוק אחד או שניים בלבד. במסגרת ההתאמה, השתדלתי להתחשב גם בכיס, ולבחור יינות לא יקרים במיוחד.
נתחיל בסימני ראש השנה: קשה לחשוב על יין שיתאים לכל הסימנים של ראש השנה, מה גם שבכל עדה ועדה ישנם סימנים שונים. עם זאת, ככלל, אני חושב שהיין שהכי יתאים לרימונים ולשאר סימני ראש השנה הוא יין לבן קליל, קיצי ופרחוני. לברכות על סימני החג, אני ממליץ על מסע ישראלי לבן 2006, של יקב ויתקין המצוין. היין אידיאלי לארוחת פיקניק קלילה, והוא מתאים גם לפתיחת ארוחת החג. היין הוא בלנד של מספר זני ענבים, חלקם יושנו בחביות עץ וחלקם לא, ועל כן יש בו קלילות נעימה שמתאים לפתוח איתה את הארוחה.
אם בחרתם למנה הראשונה להגיש מנת דג – כדאי לבחור ביין לבן בעל גוף מלא יותר מהקודם. אני ממליץ על שרדונה כרם אודם אורגני 2005, של יקבי רמת הגולן. היין מורכב מענבי שרדונה מכרם יחידני ברמת הגולן, הוא בעל גוף מלא, מורכב ועשיר בארומות.
אם החלטתם להגיש עוף למנה העיקרית, ללא רוטב עשיר, אני ממליץ להמשיך עם יין לבן, כמו השרדונה. אבל בהנחה שהמנה העיקרית שלכם מורכבת מבשר בקר, אני ממליץ על יין אדום בעל גוף מלא. תרשו לי לחרוג ממנהגי ולהמליץ לכם על שני יינות שיתאימו. הראשון - תלתן, קברנה סוביניון של יקבי בנימינה. היין הזה נקרא כך משום שהוא מורכב משלושה בצירים שונים: 2004, 2005, 2006. זהו יין בעל גוף מלא, מחוספס וכפרי, בסגנון היינות שניתן למצוא לעיתים בפונדקים ובמסעדות דרכים בצרפת ובאיטליה, אבל כמעט ולא ניתן למצוא ביינות ישראליים. היין המומלץ השני הוא שירז 2005 של יקב יתיר. היין בעל צבע שחור כהה, גוף מלא וטעמים עזים ומרוכזים, ומתאים להגשת נתחי בשר צלויים על הגריל או בתנור. אם תחליטו להתאפק ולפתוח את היין הזה בארוחת ראש השנה של השנה הבאה לא תצטערו - היין ילך וישתבח בשנים הקרובות.
וכן, אנו ממליצים על יין גם לקינוח. הכלל בהתאמת יינות קינוח הוא שעל היין להיות מתוק יותר מהמנה, אחרת הקינוח יאפיל בטעמו על היין. אם הקינוח שלכם הוא עוגת שוקולד חמה - עדיף שתוותרו על ליווי של יין. אם החלטתם על עוגת דבש או פאי תפוחים, אני ממליץ לכם לנסות את הגוורצטרמינר 2006, של יקבי כרמל. כמובן שאת יין הקינוח הלבן הזה יש להגיש קר, בין 6-8 מעלות. היין מגיע בבקבוק קטן של 375 מ''ל, והוא בהחלט יכול להספיק לארבעה-חמישה סועדים (דברים טובים באים באריזות קטנות). הענבים מגיעים מכרם שעל שברמת הגולן, ונבצרים מאוחר בכדי שהענבים יצטמקו ואחוז הסוכר ביין יעלה. התוצאה הסופית היא יין מתוק, עשיר בטעמים וארומות של פירות כמו אפרסקים וליצ'י. למי מכם שזו תהיה הפעם הראשונה שהוא שותה יין קינוח איכותי, מובטחת חוויה מיוחדת, שתסביר לכם אחת ולתמיד מדוע יין מתוק לא חייב להיות יין קידוש גרוע, אלא יכול להיות חוויה קולינארית העומדת בפני עצמה. ואכן, אין מתאים מיין קינוח מתוק ואיכותי מלסיים את ארוחת החג, ולאחל לכולם שנה טובה ומתוקה, מלאה ביינות נהדרים.
יובל בלנקובסקי, 30, הוא מבקר יין מנוסה, יועץ בענייני יין, ומציג יינות ישראליים בתערוכות בחו''ל.
-
יינות לארוחת החג: יין לכל מנה
-
שרדונה של יקבי רמת הגולן
-
תלתן קברנה סוביניון של יקבי בנימינה
-
גוורצטרמינר 2006 של יקבי כרמל