מסעדות, הזמנת מקום במסעדה, חיפוש והמלצות על מסעדות בתי קפה וברים בישראל

בירות העצמאות


מוקד הזמנת אירועים במסעדות

יום העצמאות הוא לא יום רגיל וגיל 57 הוא לא גיל פשוט. השאלות הן רבות: כן התנתקות לא התנתקות, יש פרטנר אין פרטנר, מכבי תל אביב או הפועל ירושלים. אבל שאלת השאלות של כל ימי העצמאות שעוברת כחוט השני מקום המדינה ועד יום זה ממש, היא שאלה פשוטה וקורעת, הנוגעת לעצם קיומינו: אילו בירות נשים בצידנית החג?


כמו אחינו המנגליסטים שביבשת אמריקה או אוסטרליה, גם אנחנו מצאנו שהמשקה ההולם ביותר בשר על האש הוא בירה. נכון, גם יין הוא משקה נהדר, אבל כשמדובר על ארוחה בחיק הטבע, בואו נשאיר אותו לפייקניק אלגנטי, עם שמיכת המשבצות וסלסלת הגבינות. יין אוהב שקט. בכל מקרה, בפארקים אפופי עשן, על גגות שטופי השמש ובחופי הים ההומים לא ישמעו את צקצוקי הלשון שלכם.

למרות שלבירה תדמית פשוטה ועממית חדוות השתייה שלה יכולה להיות מורכבת ומענגת לא פחות משל יין. כמו ביין, כך גם בירה יכולה להיות מתוקה או יבשה, פירותית או אדמתית, מיושנת או טרייה. כפי שהיין מתחלק ליינות אדומים ולבנים, כך גם הבירה מתחלקת בחלוקה גסה לשני ענפים: בירת לאגר, אשר האלכוהול שבה נוצר כתוצאה מתסיסת השמרים בתחתית המיכל ובקור גבוה יותר, ובירת אייל אשר האלכוהול שבה נוצר מתסיסה על פני הנוזל, בטמפרטורה חמה יותר. בדר''כ נוטות הבירות מסוג הלאגר להיות בהירות, צלולות, מרירות וקלילות ואילו הבירות מסוג אייל נוטות להיות כהות, סמיכות ועשירות בפירותיות וארומה.


משום מה, אנו מתייחסים בחוסר תשומת לב לבירות שאנו דוחפים לצידנית , זה חבל מכיוון שכיום אפשר להשיג בקבוקי בירה איכותיים רבים ומגוונים בחנויות אלכוהול וברשתות שיווק. בישראל זה כבר לא מחזה נדיר לראות מקבץ של חמישה או שישה ברזי בירה בפאבים ועוד מבחר גדול מזה בבקבוק, לכן אין שום סיבה שלא ניקח את תרבות שתיית הבירה המתפתחת מהעיר ונשדרג בעזרתה את הרגלי המנגל שלנו בטבע.


כששותים בירה לאורך ארוחה כדאי להתחיל מהסוגים הקלילים והיבשים יותר ולעבור לבירות העשירות בשיא הארוחה. בעיקרון, את בירות הלאגר הבהירות כדאי לשתות בטמפרטורה קרה יותר מהבירות הכהות והכבדות, לכן הקפידו להניח אותן קרובות יותר לקרח. למרות חוסר הנוחות, כדאי להשקיע ולהביא כוסות מזכוכית. חלק נכבד מחוויית שתיית הבירה הוא ''בניית הקצף'', התבוננות בצבע ובצורת הבועות ובהרחת הארומה. את כל אלו מאבדים בשתייה ישירות מפיית הבקבוק.

אז מה נשים יום העצמאות הזה בצידנית? הנה כמה בירות מצוינות שניתן להשיג כיום בחנויות במחירים זולים, מגוון סגנונות ומגוון ארצות:


אורקול פילזנר Urquel pilsner
רבות הן הבירות בעולם כיום המתהדרות בשם התואר ''פילזנר'', בירת לאגר בהירה, יבשה ומרירה, ששמה ניתן לה על שם העיר פילזן שבצ'כיה בה היא בושלה לראשונה בשנת 1842.
פילזנר ארוקול היא בירת הפילזנר האורגינלית, והיא כיום הבירה הפופולרית ביותר בצ'כיה. כבירת פילזנר טיפוסית, לאורקול טעמי לתת עדין וכשות מודגש והיא נהדרת לשתייה כשהיא צוננת במיוחד. בישראל ניתן להשיג כיום בקבוקים בשני גדלים: 330מ''ל ו 660 מ''ל- שניהם בחוזק של 5%.


סטארופראמן Staropramen
נציגה צ'כית נוספת בארץ היא הסטארופראמן שהיא הבירה הנמכרת ביותר בפראג, שם גם נמצאות, משנת 1869מבשלות סטארופראמן. כיום משווקים בארץ שני סוגים של בקבוקי סטארופראמן: בהירה -בירת לאגר קלאסית בסגנון בוהמיה, בעלת 5% אלכוהול, טעמי שעורה חזקים וגוף מלא, אך יחד עם זאת היא עדינה ומאוד נעימה לשתייה.
כהה- בירת פילזנר כהה שנעשית בסגנון באוורי. לסטראפראמן הכהה 4.4% אלכוהול והטעם המאלטי הפירותי שלה הוא מעט מתקתק וקרמלי. למרות צבעה, זוהי בירה נעימה וקלה מאוד לשתייה.

באלטיקה Baltica
מבשלות בלטיקה נמצאות בעיר סנט פטרסבורג ומייצרות כמה מהבירות הפופולריות ביותר ברוסיה. כמו בציוד צבאי לבירות הבלטיקה יש מק''טים שמתחילים באחד ונגמרים בעשר, המספרים מציינים את סוגי הבירה השונים, בהתחלה זה קצת מבלבל אבל עם קצת ניסיון או עזרה מחברים קוראי רוסית ניתן להתגבר על המכשול ולהתענג על כמה בירות שנותנות כבוד לאמא רוסיה.
בלטיקה מס' 3 הינה בירת לאגר קלאסית בחוזק של 4.8%. זוהי בירה לא רעה, למרות שלטעמי היא מתקתקה מדי ללאגר.
בלטיקה מס'4 היא בירת לאגר כהה בחוזק של 5.2% יש לה טעם מאלט קארמלי מודגש והיא מזכירה במעט את בירת הנשר שלנו, או את משקה הקוואס הרוסי.
בלטיקה מס'6 היא בירה מסוג פורטר בחוזק של 7% . לטעמי זוהי הבירה הטובה ביותר בסדרת בלטיקה. למי שלא ניסה, זוהי הזדמנות נהדרת להתוודע לבירה מסוג פורטר, אשר שייכת למשפחת האייל. במקור הפורטר הומצאה באנגליה מהצורך לרכך את טעמו המר והכבד של האייל. ע''י הפחתת כמות הכשות נוצר משקה מעודן יותר שערב לחיכם של האצילים. במרוצת השנים התחבבו בירות הפורטר על אצילי הממלכות הבאלטיות, מה שהביא לייצור הבירה באותן מחוזות ולפיתוח סגנון מיוחד הנקרא כיום ''פורטר באלטי''.
לבלטיקה 6 טעם מתקתק-מריר נהדר עם ארומות של שוקולד וקפה. מומלץ למזוג אותה לכוס גבוהה וקרה שכן היא התברכה בקצף שמנתי וסמיך.
את רוב בירות הבלטיקה ניתן להשיג במעדניות ורשתות שיווק רוסיות בבקבוקים בגודל חצי ליטר.

לה שוף\מק שוף La chouffe\mac cuouffe
בחבל ארץ כפרי, צפונית לגבול בלגיה לוקסמבורג נמצאת מבשלה קטנה בשם אשוף Achouffe))שמייצרת את בירות לה שוף ומק שוף שקנו להן שם עולמי בתור בירות בוטיק מהמעולות שיש לבלגיה להציע. בשנים האחרונות הגמד בעל הכובע האדום של אשוף זוכה בפרסים במיטב תחרויות הבירה בעולם. (''שוף'' ע''פ הניב הבלגי המקומי הוא גמד, והגמד המזוקן בעל הכובע האדום שניבט מעל גבי תווית הבקבוק הוא סמל המבשלה).
לה שוף היא בירת אייל לבנה וסמיכה בגוון הענבר ובחוזק של 8.5%. טעמה הוא כה מורכב שכל לגימה מגלה ניחוח וארומה חדשים. הטעמים הבולטים הם לימון, דבש, כוסברה, פלפל ולתת קלוי.
המק שוף היא בירת אייל כהה בסגנון ''בירות המנזר'' הבלגיות. גם למק שוף 8.5% אלכוהול ויש לה קצף סמיך ועמיד. טעמי המק שוף הם מתקתקים ומורכבים עם ניחוחות קפה, דבש, לתת קלוי, פרחים ותבלינים. זוהי בירה הנחשבת לאחת הטובות מסוגה בעולם.
את שתיהן יש לשתות באיטיות, שכן הן ''כבדות'' ותכולת האלכוהול שלהן נותנת את אותותיה כבר לאחר סיום בקבוק אחד (בקבוקי המק שוף והלה שוף משווקים בגודל 750מ''ל). לא רק בגודל מזכירים בקבוקי הבירה של אשוף בקבוקי יין. יודעי דבר יודעים להגיד שבירות אשוף יודעות להתיישן ולהשתבח בבקבוק ממש כמו דודניהם העשויים ענבים.
את בירות מק שוף ולה שוף ניתן להשיג רק בחנויות אלכוהול מובחרות.

בירה טייבה taybe beer
לסיום, בירה שהיא גם הצהרה. בירה טייבה הינה הבירה הפלסטינית הראשונה בעולם. אבל טייבה היא לא בירה של גימיק, זוהי ללא ספק הבירה הטובה ביותר המיוצרת כיום במזרח התיכון.את מבשלות טייבה הקימו שני אחים ממוצא פלסטיני שאחד מהם למד בבוסטון את סודות בישול הבירה והתמחה במבשלות בירה מקומיות. לאחר שעשה עלייה מארה''ב לרמאלה הוא הוצנח מיד לעמד הברו-מאסטר של בירה טייבה.
למבשלות טייבה שני סוגי בירה עיקריים: אייל לבנה ואייל כהה המבושלות בסגנון גרמני, שתיהן בחוזק של 5% אלכוהול. בירות טייבה מאופיינות בניחוח פירותי עשיר ובטעמי לתת וכשות נשכניים וטריים. לבירה טייבה תאריכי תפוגה קצרים ומומלץ לשתותה קרוב ככל האפשר לתאריך הביקבוק.
בעבר יובאה בירה טייבה באופן סדיר לישראל וניתן היה למוצאה אצל רוב סוחרי המשקאות. כיום עקב עצירת רוב המשלוחים במחסומים ניתן להשיגה באופן לא סדיר אצל חינאווי ביפו ואצל כמה סוחרי משקאות ירושלמיים. בכל מקרה המאמץ להשיגה משתלם ביותר. מי ייתן ובימי העצמאות הבאים המצב יאפשר לנו להשיג את הבירה הטובה ביותר שמיוצרת במחוזותינו ביתר קלות, ושנוכל לשתותה עם פחות ייסורי מצפון ויותר שמחה בלב. שלום.