מסעדות, הזמנת מקום במסעדה, חיפוש והמלצות על מסעדות בתי קפה וברים בישראל

עוד על ה''פרדוכס הצרפתי''


מוקד הזמנת אירועים במסעדות

אי אפשר לדבר על ה''פרדוכס הצרפתי'' המפורסם מבלי לדבר על התקפי לב, הגורם העיקרי כיום למוות בעולם המערבי. במדינות צפון אירופה התחלואה והמוות היא פי כמה מאשר במדינות כמו ספרד איטליה ובעיקר צרפת, שם התחלואה היא הנמוכה ביותר בעולם המערבי.

הסיבה בגללה צרפתים בריאים יחסית בליבם, למרות העישון, היעדר פעילות גופנית נמרצת והאוכל השומני היא תופעה הנקראת ''הפרדוקס הצרפתי''. התופעה לא ניתנת להסבר פשוט, אך יתכן שהסיבה נעוצה בצריכה המועטה של חומצת שומן אורגנית בעלת אפקט שלילי הנמצאות במזון מהיר, סוכריות ועוגות וכמובן, שתיה מרובה של יין.


מתברר שבמדינות בהם צריכת היין גדולה, קטן אחוז הלוקים בהתקפי לב.
מחקרים שונים מדווחים שהיין האדום עושה זאת טוב יותר מהיין הלבן בגלל הפולי פנול שהוא חומר אנטי מחמצן שמשפיע על התאים כמו ויטמין E נוגד חימצון. חומר זה מדכא קרישת דם שיכולה לגרום להתקף לב ובנוסף, מקטין את הסיכוי שהתאים יפגעו מסרטן.
נוגדי חימצון (כמוהם נמצאים ביין, כאמור) מקטינים את השפעת הרדיקלים החופשיים שהם אויבי גוף האדם: הרדיקלים החופשים גורמים להזדקנות התאים, סרטן, סוכרת, אלצהיימר, עליה ברמת הכולסטרול ומסייעים בהסתיידות העורקים וסתימתם.
ביין יש כוהל אתילי שהוא אחד מחומרי ההגנה על גוף האדם. הכוהל גורם לעליית רמת הכולסטרול הטוב בדם, מקטין את צמיגות הפלסמה ומקדם את פירוק הפיברין שבאמצעותו עולה איכות הקרישה והזרימה של הדם .


הפולי-פנולים מדכאים את ייצור האנדותלין, שמעלה את לחץ הדם תוך השפעתו על השריר החלק שבעורקים. מקור הפנולים (טאנינים) הוא בקליפות (בעיקר של ענבים אדומים) ובשדרות וכן בחביות עץ האלון בהן יושן היין (בעיקר האדום). מסיבה זו עדיף לשתות יינות שיושנו בחביות עץ לאורך זמן, לקבלת השפעה מכסימלית של הפנולים. טעם הטאנינים, העצי, מורגש ביין המשובח.


אחרי שהשמועות על הפרדוכס הצרפתי עשו כנפיים בעולם, מיהרה חברה צרפתית לייצר טבליות פולי-פנולים והבטיחה שנטילתן לא מלווה בתופעת ההאנג- אובר.
תצפיות ומחקרים ארוכים שנערכו בקופנהגן ובהם השתפו 13,000 אנשים במשך 12 שנים גילו שרמת התמותה אצל אנשים ששתו כ 3 כוסיות יין ביום ירדה מאוד, ועמדה על מחצית מכלל האנשים שלא שתו כלל יין.
במחקר נוסף שנערך באנגליה לאורך עשור, בו השתתפו 1422 עובדי ממשלה נמצא כי בין אלה שלא שתו יין הייתה תמותה של 10%, ובין אלה ששתו עד שתי כוסות יין ליום התמותה היתה רק 2%. אין כאן המלצה כמובן לשתות חצי ליטר יין כל יום, אולם שתי כוסיות ליום יהוו מנה מספקת ומשפיעה על הבריאות. לצריכה יומית דומה של בירה או משקאות אלכוהולים אחרים שאינם יין לא הייתה, על פי חלק מהמחקרים השפעה משמעותית.