מסעדות, הזמנת מקום במסעדה, חיפוש והמלצות על מסעדות בתי קפה וברים בישראל
Skip Navigation Linksראשי > סופרים קלוריות > ליאורה סופרת קלוריות> סופרים קלוריות המזונות הגרועים ביותר

המזונות הרעים ביותר


מוקד הזמנת אירועים במסעדות

בטור הקודם ציינו פה את חמשת המזונות הטובים ביותר, ובהם יוגורט, סיבים תזונתיים, פיגמנטים, עשבי תיבול ומים, מהם כדי להרבות באכילה. עכשיו, אחרי שהבנו מה הכי כדאי לאכול, רצוי שנדע גם ממה רצוי להתרחק כמו מאש

בטור הקודם ציינו פה את חמשת המזונות הטובים ביותר, ובהם יוגורט, סיבים תזונתיים, פיגמנטים, עשבי תיבול ומים, מהם כדי להרבות באכילה. עכשיו, אחרי שהבנו מה הכי כדאי לאכול, רצוי שנדע גם ממה רצוי להתרחק כמו מאש

לא קל לבחור מהם המזונות הגרועים ביותר, ולכן אחד השיקולים בבחירה היה מזונות שדווקא מהם אוכלים הרבה ובתדירות גבוהה. כמובן שאם מחליטים בכל זאת לאכול אותם, כדאי לקחת בחשבון את התדירות ואת הכמות.

מזונות מקמח לבן
בטח כבר שמעתם שהגוף שלנו לא בדיוק אוהב קמח לבן. וכל כך למה? כי הקמח הלבן מיוצר מחיטה לאחר שקולפו ממנה כל הקליפות, ויחד איתם גם הסיבים, המינרלים והוויטמינים. כתוצאה מכך, אנחנו מקבלים מוצר דל ברכיבי תזונה חשובים. מעבר לכך, הקמח הלבן מתפרק מהר יחסית לסוכר, והסוכר עובר מהר לדם. לכן אכילת קמח לבן גורמת לעליה מהירה של רמות הסוכר בדם, ולאחר מכן לצניחה מהירה של רמות הסוכר בדם, מה שמוביל לחידוש תחושת רעב תוך פרק זמן קצר. בנוסף, חוסר הסיבים מגביר סיכון לעצירות, מה שתורם לכך שאפקט השובע קטן יותר. ואם זה לא מספיק - לפי הרפואה הסינית, קמח לבן מחליש את הטחול. הטחול אחראי על מטבוליזם, השמנה וצורך במתוק. לכן, אכילת מוצרי קמח לבן תורמת להשמנה והגברת הצורך במתוק.

מזונות מסוכר לבן
הסוכר הלבן, ה''אח'' של הקמח הלבן, הוא תוצר המזוקק מקנה סוכר או מסלק סוכר. בתחילת התהליך מתקבל סירופ המכיל גם ויטמינים ומינרלים, אבל הסוכר הלבן, התוצאה הסופית של העיבוד הזה, מכיל רק קלוריות ריקות. הוא מזיק לשיניים, מעלה במהירות את רמות הסוכר בדם וכמובן תורם להשמנה. לפי הסינים, אכילת סוכר לבן מכניסה למעגל של צריכת מתוקים והגברת הצורך המתוק. כמו כן טוענים הסינים שצריכת סוכר לבן מגבירה ייצור ליחה בגוף.

נקניקים ונקניקיות
חביבי הילדים והמנגליסטים מכילים חומרים הנקראים ניטראטים וניטריטים. החומרים הללו מסייעים לשימור הבשר ומניעת התפתחות חיידקים, אבל למרבה הצער – הם גם מכילים חומרים מסרטנים. המכון האמריקאי לסרטן פרסם הנחיה לצמצמם למינימום את צריכת המזונות המכילים ניטראטים וניטריטים, כמו נקניקים ונקניקיות.

מלח
תבלינים אחרים הם למעשה צמחי מרפא, אולם המלח, שגם הוא חשוב וחיוני לגוף, מכיל רכיב בעייתי בשם נתרן, שצריכתו בעולם המערבי גבוהה מאוד. הנתרן הוא אחד הגורמים להגברת סיכון ליתר לחץ דם, שמהווה סיכון למחלות לב וכלי דם. אחד מכל ארבעה מבוגרים בעולם המערבי סובל מיתר לחץ דם, ומחקרים מראים שגם חשיפה בגילאים צעירים מאוד לכמויות גדולות של מלח מגדילה את הסיכון ללקות ביתר לחץ דם בגיל מבוגר יותר. כלומר, יש להמעיט במלח באופן מונע, ולא לחכות להופעת יתר לחץ דם. בנוסף, גורם המלח לצבירת נוזלים ולבצקות אצל חלק מהאוכלוסייה. יש לזכור שגם כאשר לא מוסיפים מלח באופן ישיר לאוכל, מזונות רבים כבר מכילים כמויות גדולות של מלח, ולשים לב לכמות המלח שאוכלים.

חטיפים מלוחים שומניים
חטיפים אלה מהווים שילוב קטלני של קמח לבן, מלח ושומן צמחי מוקשה. יש להם ''טעם של עוד'' בגלל מרכיבים אלה ובגלל הפריכות שלהם, ולכן ילדים ומבוגרים אוכלים מהם כמויות יחסית גדולות ובתדירות גבוהה. אבל כפי שכבר ציינו – קמח לבן ומלח בכמויות גבוהות רעים לבריאות, ואם מוסיפים לחבילה גם שומן, שרובנו מנסים להימנע ממנו, מקבלים מאכל שמאוד רצוי להמעיט בצריכתו.

בוטנים
לבוטנים קונוטציה בריאותית יחסית, ולכן הם מהווים חומר גלם להכנת חטיפי בוטנים וחמאת בוטנים. שניהם מאכלים חביבים במיוחד על ילדים ומבוגרים ונתפסים כחטיף בריא. אבל מתברר כי לבוטנים תכונות אלרגניות (יוצרות תגובה אלרגית) הבאות לידי ביטוי במספר דרכים. עקב היותם מזונות אלרגניים, ככל שהחשיפה הראשונית להם מתבצעת בגיל צעיר יותר, כן גדלה ההשפעה שתתואר להלן. לפי הרפואה הסינית הבוטנים עשויים להחמיר סימפטומים של מחלת עור שכיחה יחסית וכרונית הנקראת אטופיק דרמטיטיס, או אסטמה של העור (Atopic dermatitis). בנוסף, גורסים הסינים כי הבוטנים תורמים ליצירת ליחה בדרכי הנשימה ומגבירים סיכוי לנזלת, שיעול, סינוסיטיס וכו'. הרפואה הסינית מציינת לשבח את ההשפעה החיובית של דיאטה נטולת בוטנים ומוצריהם על היפראקטיביות בילדים, ולאחרונה הצטרפו למסקנות אלו גם מחקרים מערביים. חשוב לציין בנוסף לכל מה שתואר לעיל כי תהליכי חימום (קליית הבוטנים) ותיעוש (הכנת החטיפים וחמאת הבוטנים) מקטינים עוד יותר את הערך התזונתי של הבוטנים, ומחמירים את ההשפעות שתוארו לעיל.

ליאורה חוברה דיאטנית קלינית M.Sc. ומטפלת בתזונה סינית ובצמחי מרפא.