מסעדות, הזמנת מקום במסעדה, חיפוש והמלצות על מסעדות בתי קפה וברים בישראל

שנאפס ושמו 'איירספיד'


מוקד הזמנת אירועים במסעדות

אבי הלוי התוודע ל''איירספיד'', שנאפס שזיפים חדש שהגיע לארץ הישר מגבעות תורינגיה שבגרמניה, ועורר בו זיכרונות מתוקים (ומחממים)

מילה מצחיקה 'שנאפס'. מקורה במילה הגרמנית Schnaps ומשמעותה שם כולל למשקה עתיר אלכוהול, כ- 40%, שמיוצר על ידי התססה וזיקוק מיץ פירות. בפעם הראשונה שהתוודעתי לשנאפס היה זה בביקור בבר שכונתי בגרמניה. אנשים שישבו ליד הבר ושתו בירה בקשו מפעם לפעם מהמוזג כוסית קטנה עם נוזל שקוף וגמעו את תוכנה בחטף, משהו בדומה לצ'ייסר במקומותינו. במקור היה השנאפס משקה חסר צבע, דמוי וודקה ללא טעמים ומתיקות אשר שימש לחימום הגוף בחורף. ברבות השנים החלו להוסיף לו מתיקות וטעמי פרי עד שנהפך למעשה לליקר.

לאחרונה הגיעה ארצה שנאפס חדש העשוי משזיפים ושמו 'איירספיד'. היבואנים, אנשי חברת 'כספי משקאות חריפים', יודעים לספר כי השזיפים המשמשים לייצורו נאספים עד היום באופן ידני מעצי הבר שצומחים על מדרונות הגבעות של תורינגיה (אחת משש עשרה המדינות המרכיבות את הפדרציה הגרמנית – א.ה.), ממש כמו שעשה איש זקן ושמו 'זנדר' באותן גבעות לפני למעלה משישים שנה.

היו אלו השנים שלאחר תום מלחמת העולם השנייה וזנדר הזקן חיפש מתכון למשקה חדש אשר ישמח מעט את לב משפחתו ושכניו. המצב הכלכלי הקשה והמחסור בחומרי גלם ממשיים, גרמו לבני משפחתו של זנדר הזקן ללכת ולקטוף בעצמם שזיפי בר מעצים שצמחו בסביבות הבית. את הסוכר הם השיגו מהקצבת המזון של בנות הברית, וכך יצא זנדר עם הפרויקט החדש לדרך. שנתיים של ניסיונות וטעימות אין ספור הביאו לאוויר העולם את שנאפס השזיפים שבהשראת התרוממות הרוח הכלכלית של אותה תקופה והזדהות הציבור עם המושיעים האמריקנים, קיבל את השם 'איירספיד' כשעל התווית דמות מטוס מסוג DC-6 המשייט מעל פסגות האלפים.

שנים לאחר מכן, בלחץ השלטון הקומוניסטי, נאלץ זנדר הזקן לשנות את שם המותג למשהו גרמני יותר: Alpenhabicht (בגרמנית: 'נץ האלפים'), וכך נמכר המשקה בשמו החדש במשך קרוב ל-40 שנה , עד לאחר נפילת חומת ברלין ואיחודן של שתי הגרמניות. בשנת 1992, חזר שמו המקורי של המשקה ל'איירספיד', והמזקקה הפכה ל''יהלום'' תעשייתי מודרני. המתכון השוויצרי אותו רקח זנדר לפני 55 שנה נשאר כשהיה והשזיפים להכנתו עדיין נאספים, כאמור, ידנית מעצי הבר שצומחים על מדרונות הגבעות של תורינגיה.

ה- 'איירספיד' הוא ליקר בעל תכולה של 41% אלכוהול וצבעו כתמתם. הטעם בהחלט מזכיר שזיפים, כאלו אליפסיים דמויי תמרים שיש תמיד בסוף הקיץ. בהשקת ה- 'איירספיד' בערב קר וגשום בפאב 'אוורבוך' בתל אביב התוודענו לשני קוקטיילים על בסיס 'איירספיד' - פרי יצירתם של הברמנים עמית לביד ואריאל לייזגולד:

איירספיד – סאוור
המרכיבים:
60 מ''ל איירספיד
40 מ''ל מיץ לימון סחוט
20 מ''ל סירופ שזיפים / מי סוכר
אופן ההכנה:
ממלאים 3/4 כוס סאוור (כוס וויסקי רחבה) בקרח מרוסק
מוסיפים את האיירספיד, מיץ הלימון וסירופ השזיפים / מי הסוכר
מכסים את הכוס בבוסטון שייקר ומנערים
מוסיפים שזיף שחור מיובש.

מרטיני איירספיד
המרכיבים:
30 מ''ל איירספיד
30 מ''ל פידג' תאנים
15 מ''ל מיץ לימון סחוט
40 מ''ל לפתן שזיפים
1 שזיף מקולף
1/2 כף קרח מרוסק
אופן ההכנה:
לשים את כל המרכיבים בשייקר
לנער היטב ולמזוג הכל לכוס מרטיני כולל הקרח ללא סינון.