מסעדות, הזמנת מקום במסעדה, חיפוש והמלצות על מסעדות בתי קפה וברים בישראל

בתי הקפה של תל אביב, 1920-1980


מוקד הזמנת אירועים במסעדות

איזה קפה שתו בבתי הקפה של תל אביב ב-1920? ואיזה עוגות העדיפו ביאליק, אלתרמן, דיזנגוף ושלונסקי? תערוכה חדשה שנפתחת השבוע במוזיאון ארץ ישראל סוקרת 60 שנות בתי קפה בתל אביב. החל מה-5 בנובמבר 2006

המון עניינים התנהלו בבתי הקפה של תל אביב בתחילת המאה הקודמת, כך מלמדת תערוכה חדשה ומקורית שנפתחת במוזיאון ארץ ישראל ביום ראשון, החמישה בנובמבר, תחת השם ''בתי הקפה של תל אביב, 1920-1980''. מסתבר שהרבה לפני שאורנה ואלה פתחו את המוסד שנקרא על שמן ברחוב שינקין, ולמעשה עוד טרם בואן לעולם, כבר היו בתי הקפה בתל אביב מרכז תרבותי שבו נפגשו כל המי ומי, התרועעו, בילו והשפיעו על עתידה של העיר ושל המדינה.

התערוכה שופכת אור על החיים שרחשו בבתי הקפה במאה הקודמת ומתייחסת לסגנונם האדריכלי של בתי הקפה, לעיצובם, לבעליהם הצבעוניים וליושביהם המסקרנים לא פחות. גם התפריט והשירות השתנו מאז לא מעט ובתערוכה מוצגות מודעות, כרזות ותצלומים נדירים שמלמדים על כך. חלק מהתצוגה הם כלים וחפצים מבתי הקפה של תל-אביב הישנה, כמו כוסות מקוריות, ספלים, מפות ועוד, וחלק אחר מוקדש לעבודות אמנות שנעשו בבתי קפה, ובמיוחד ב''כסית'', שם ישבה הבוהמה, חלקם של אמנים ששילמו את חשבונותיהם ביצירות אמנות.

בתי הקפה של תל אביב התפתחו יחד עם העיר וחלקם נחשבים עד היום לאתרים מיתולוגיים כמו פינתי, נגה, שלג לבנון, קפה שניר, דיצה, גינתי ים, פילץ, רוול ועוד. הקפה שהוגש בהם נקרא ''אכספרסו'' או מוקה אספרסו וליד מקרר העוגות נהגו בעלי הבית לציין ''העוגות שלנו נאפות בעצם ידינו בחמאה טבעית ובאחריות''.

לרבים מבתי הקפה היו חבורות של מבקרים קבועים, חבורות ספרותיות, אמנים, עורכי דין, אישי ציבור, פקידי ממשל ועירייה, אנשי עסקים, עיתונאים, יוצאי גרמניה ועוד.
בקפה ''עטרה'' למשל, התכנסו בעיקר עולי גרמניה בתל-אביב. ב''גינתי'' וב''נגה'' התכנסו שופטים, עורכי דין, אדריכלים, עיתונאים, אמנים, אישי ציבור, פקידי ממשל ועירייה. אנשי עסקים העדיפו להיפגש ב''עטרה'', ''האחים שור'', ''קרלטון'' ו''שדרות'' ששכנו במרכז המסחרי. אפשר היה לפגוש שם גם את סמי גרונימן (מחבר הקומדיה ''שלמה המלך ושלמי הסנדלר''), את הסופר מקס ברוד, המשורר יעקב פיכמן ועוד.
באמצע שנות השלושים נהגו סוחרי הקרקעות לקיים פגישות עסקיות בקפה ''האחים'' וכפי שכתב עליהם אלתרמן: ''הנה בית הוועד המרכזי לסרסורים, למתווכים, למלווים, ללווים...כוס תה עולה כאן גרוש, וכוס עסיס בגרוש וחצי, על כן באים לכאן רק לצורך עסקים ששוויים למעלה מאלף לירה...''.

אוצרת: בתיה כרמיאל.

מוזיאון ארץ ישראל
רחוב חיים לבנון 2, תל אביב
טלפון: 03-6415244