מסעדות, הזמנת מקום במסעדה, חיפוש והמלצות על מסעדות בתי קפה וברים בישראל

הכל זהב


מוקד הזמנת אירועים במסעדות

רשמים מארוחת הזהב שערכו יקבי כרמל במסעדת לה גוטה בירושלים לרגל זכיית יינות היקב במדליות שונות בתחרויות ''אשכול הזהב'' ו''טרה וינו''

כשישים ירושלמים אניני חך התכנסו ערב אחד במסעדת 'לָה גוּטָה' שבנחלת שבעה בירושלים, לסעוד את 'ארוחת הזהב'. כך חגגו האורחים, ביחד עם יקבי כרמל, את הזכיות של יינות היקב במדליות שונות בתחרויות 'אשכול הזהב' ו- 'טרה וינו' שהתקיימו בארץ במהלך שנת 2006. את הארוחה הכינו במשותף השף גיא בן שמחון מ- 'לָה גוּטָה' ואסף גרניט השף של מסעדת 'אדום' הסמוכה. כל מנה לוותה באחד מיינות כרמל שזכו בתחרויות הנ''ל. הנחה את הערב רונלד מוגנדורף, מנהל המחלקה המקצועית ביקבי כרמל, שאמר: ''מטרת האירוע לקרב אתכם, הקהל הירושלמי, ליינות האיכותיים של יקבי כרמל, ולהביא לידיעתכם את העובדה שביקבי כרמל מתחוללת מהפכת איכות שקטה'', אמר רונלד והוסיף: ''אנחנו לא עושים מזה יותר מדי רעש, אבל בהחלט יש לנו במה להתגאות''.

מסעדת 'לָה גוּטָה' היא מסעדה כשרה, בבעלות משפחת בן שמחון, המגישה ארוחות גורמה בסגנון צרפתי. שמה של המסעדה נגזר משמה של גב' גוּטָה בן שמחון אם המשפחה, אשר הקימה לפני שנים את המסעדה ביחד עם בעלה אלי. לצידה של גוטה עובד כשף מסייע הבן גיא. את המסעדה מנהל יוסי, אחיו של גיא, ומסייעת בידו ורד, אשתו של גיא. אלי, האבא, אחראי על רכישת הבשרים ויישונם. המסעדה מעוצבת בסגנון פנים ביתי מהודר ונעים: חלונות ירושלמיים בתוך נישות קשתיות, על אדן כל חלון זר פרחים ופמוטים עם נרות דולקים. מוסיקה שקטה מנעימה את האווירה ומלצריות מנוסות ומנומסות 'מרחפות' בשקט בין השולחנות. אל גיא בן שמחון חבר הפעם אסף גרניט, השף המוכשר של מסעדת 'אדום' השכנה.

הערב נפתח ביוהנסברג ריזלינג גליל עליון 2005, יין שזכה במדליית ארד בתחרות 'אשכול הזהב' 2006. היין משתייך ל'סדרה האזורית' של יקבי כרמל והוא הושק לראשונה באפריל השנה. זהו יין לבן חצי יבש טעים ומתחנף שהופק מענבים שגדלים בגליל העליון . הוא שופע ריחות של פרחים ופירות והמתיקות שבו מאוזנת היטב על ידי חמיצות נעימה. היין הזה ליווה את המנה הראשונה בארוחה: טרטר דג בס עם סלט ענבי ריזלינג בויניגרט מנטה ובזיליקום. מנה מורכבת וטעימה מאוד שהכילה דג בס קצוץ גס ועליו סלט ענבים וירק. את המנה קישטה טבעת בצבע אדום-כתום של שמן פלפלים ועריסה.

רונלד סיפר לאורחים על יקבי כרמל ועל השינוי המתחולל ביקבים אלו בשנים האחרונות: ''כבר זמן רב שאנו מבינים שיין טוב מתחיל בכרם'', הוא אמר והוסיף: ''מסיבה זו אנו מטפחים את נושא הכרמים האיכותיים שמהם אנו מקבלים את הפרי''. בהמשך הסביר רונלד לנוכחים את המושג הטרואר וסיפר על הסדרה האזורית של כרמל שמטרתה להביא אל היין את המאפיינים של מיטב אזורי היין של ישראל. יינות הסדרה מופקים מזני ענבים אציליים אשר נבצרים בכרמים מצטיינים הנבחרים בקפדנות בגליל העליון והתחתון, ביהודה ובנגב. היינות מטופלים במסירות, במקצוענות ובדייקנות על מנת להביא לידי ביטוי את האיכות והאופי המיוחדים של אזורי הגידול''.

היין הבא היה קריניאן Old Vines זכרון יעקב 2004 . יין נוסף מהסדרה האזורית שהופק ברובו (90%) מענבי קריניאן הגדלים בכרם ותיק בן למעלה מ- 30 שנה באזור זכרון יעקב ויתרת עשרת האחוזים מענבי פטיט וורדו. זהו יין בעל צבע ארגמן כהה ועמוק והוא שופע ריחות של פטל שחור. היין זכה במדליית זהב בתחרות היין הבין לאומית Terra Vino שנערכה בארץ ביוני האחרון. טעמו העשיר והמרוכז של היין השתלב להפליא במנת רביולי טלה עם סלט חם של לוביה, במיה וקוביות עגבנייה. חגיגת הטעמים במנה אשר הכילה, בין היתר, בשר חזה טלה קצוץ עם צנוברים, קינמון, גזר, כרישה וציר טלה מצומצם. רונלד טען שהקריניאן הזה מתאים למאכלים ים תיכוניים ואני מסכים עם כל מילה.

ועוד יין מהסדרה האזורית שזכה בשתי מדליות זהב, בתחרות 'אשכול הזהב' וגם ב- 'טרה וינו'. זהו הקברנה סוביניון – שיראז גליל עליון 2004 , בלנד מעניין המורכב משני שלישים של ענבי קברנה סוביניון מכרמי רמות נפתלי שבגליל העליון ושליש ענבי שיראז מכרם קאיומי שליד מירון. ליין צבע ארגמני והוא שופע ארומות וטעמים האופייניות לשני הזנים: פרי אדום-שחור בשל ותבלינים פלפליים. היין טעים מאוד, בעל טאנינים רכים והוא משאיר בפה טעם שיורי מהנה. אל היין הזה חיברו מארחינו מנה מפתיעה של כבדי עגל חלב על אורז פראי, זרש וצימוקי קורנט. נתח הכבד שהיה צלוי קלות ולבו אדמדם נח על ערמת אורז פראי (מין גרגרים דמויי אורז מלא) זרש (מין ירק) וצימוקי קורנט (דומדמניות) כל המצבור הזה שחה בתוך רוטב עשיר ועוצמתי ולכן המנה התאימה מאוד ליין.

אל המנה העיקרית צורף יין שהוא מוותיקי הסדרה האזורית של יקבי כרמל וזהו ה- קברנה סוביניון כרם זרעית מבציר 2003 . כרם זרעית נמצא בקצה הצפוני של עמק קדש, בגובה של 430 מטר מעל פני הים. זהו אזור יבש, קר בלילות ובעל טמפרטורות נוחות במשך היום, גם בקיץ. הקרקע, מסוג טרה רוסה, טובה במיוחד לענבים מזנים אדומים. היין בעל צבע אדום כהה, כמעט שחור. היין שהה 16 חודשים בחביות עץ ועוד שנה בבקבוק לפני שיצא לשוק. כעת הוא די בוגר, מאוזן וטעים מאוד. וכן, כמעט שכחנו, זוכה מדליית זהב בתחרות היין הבין לאומית הראשונה, 'טרה וינו', שנערכה כאן בארץ בחודש יוני 2006. היין המצוין הזה ליווה מנה משגעת של צלעות טלה על פירה ארטישוק ירושלמי בזיגוג יין. היין ששימש את השפים בהכנת המנה הזו הוא, כמובן, אותו יין שליווה את המנה. חגיגה של ארומות וטעמים.

עשיתי סיבוב בין האורחים וחיפשתי מכנה משותף ביניהם. התברר לי שרבים מהם אורחים קבועים במסעדת לה גוטה. חלקם הגדול דובר אנגלית, מה שמעיד על מוצאם האנגלו-סקסי, וביניהם חובשי כפה רבים. פרט לאהבת המקום והאוכל התברר שהם מאוד מעוניינים לשמוע ולדעת עוד ועוד על היין ועל תהליך ייצורו. וכך מצאתי את רונלד מתהלך בין האורחים ומסביר על ההבדלים בין יקב גדול ליקב בוטיק, על השווה והשונה בין ענבי יין וענבי מאכל, על טרואר וגידול כרמים ועוד ועוד. גם חובבי יין חילוניים היו בין האורחים. אלו באו לראות מקרוב את השינוי שהתחולל בשנים האחרונות ביקבי כרמל. ''יקבי כרמל התקדמו מאוד באיכות היין'', אמר לי אחד מהם, ''בעבר די נרתעתי מלהתקרב ליינות כרמל עקב התדמית של יינות פשוטים ולא מרגשים אבל היום נוכחתי לדעת שיש להם קו של יינות איכותיים ברמה מצוינת''.

הארוחה הסתיימה במנת קינוח של 'משעשעי חך' מפרי האפרסק ואליה התלווה היין המדובר מכל, לאחרונה, והוא יין הקינוח גווירצטרמינר בציר מאוחר כרם שעל 2004 . יין שגורף פרסים כל אימת שהוא מתחרה בתחרות כל שהיא. ב'טרה וינו' זכה במדליית זהב כפולה והוכתר כיין הטוב של התחרות. כמו כן, זכה במדליית זהב בתחרות IWSC בלונדון. זהו יין שהוכן בסגנון גרמני-אלזסי על ידי סחיטה ארוכה וקרה של ענבי גווירצטרמינר הידועים כארומטיים במיוחד. יש בו 9% אלכוהול שהושגו על ידי התסיסה בלבד, ללא תוספת חיצונית, ומתיקות גבוהה שהיא תוצאה של כ- 150 גרם לליטר סוכר שיורי. ליין צבע צהוב יפה, והוא שופע ריחות של ליצ'י והדרים. אכן סיום נאה לערב מצוין.

בסיום האירוע הזמין רונלד מיקבי כרמל את שני השפים להציג את עצמם. יצוין, כי השף גיא בן שמחון מ'לה גוטה' מקפיד מדי פעם לצאת להשתלמויות מקצועיות של כמה שבועות אצל שפים ידועים בעולם, כמו דניאל בולו מ'דניאל' בניו יורק או אריק ריפרט מ-'לה ברנרדין' בפריז. השף אסף גרניט עבד בעבר במסעדות הירושלמיות 'מיכאל אנדרו' ו'קבלייר' והשתלם באיטליה. כיום הוא השף של מסעדת 'אדום' הנמצאת גם היא בנחלת שבעה שבירושלים. השניים זכו לתשואות ממושכות מקהל האורחים.

היה זה ערב מהנה ומרשים כאחד. ניכר היה שהמסר שיקבי כרמל ניסו להעביר בערב זה הצליח מעל למשוער. גם ליקבי כרמל יינות מצוינים המשתלבים היטב בארוחות גורמה משובחות. כה לחי ושנה טובה.