מסעדות, הזמנת מקום במסעדה, חיפוש והמלצות על מסעדות בתי קפה וברים בישראל

אופים עם דבש


מוקד הזמנת אירועים במסעדות

דבש הוא חומר גלם מצוין לאפייה. מתוק וטעים, מוסיף צבע זהוב וטעם קסום, והריח... תאמרו לי, האם יש ריח מתוק יותר מריח הדבש? סמדר ולטר מתפייטת על דבש ומצרפת מתכונים לפאי תפוחים ודבש, לעוגת דבש ולחלת דבש לראש השנה

לפני כמה ימים ראיתי ידיעה מעניינת באינטרנט, מסוג הכתבות שעולות כל שנה לפני ראש השנה, יחד עם ידיעות על חידושים בגזרת הדבש: הישראלי הממוצע צורך כחצי קילוגרם דבש בשנה. ועל זה יש לי להגיד: פחחחחח... חצי קילו בשנה? אם ככה, אז אני לא ממש ישראלית ממוצעת. אצלי חצי קילו נגמר בחודשיים מקסימום. למה? בגלל שאני אופה הרבה (מה הרבה? כל רגע פנוי) ועל בסיס שוטף, וצורכת המון דבש כל השנה (וזה לא כולל את הדבש שאני מורחת עם חמאה על לחמים טריים, אבל זה יישאר הסוד הקטן שלנו).

דבש הוא חומר גלם מצוין לאפייה. מתוק וטעים, מוסיף צבע זהוב וטעם קסום, והריח... תאמרו לי, האם יש ריח מתוק יותר מריח הדבש?
הידעתם, אגב, שדבש הוא חומר שלא מתקלקל לעולם? וכשאני אומרת לעולם אני מתכוונת ל-ע-ו-ל-ם!
בקברים של הפרעונים במצרים מצאו צנצנות עתיקות מלאות דבש שנשמר ראוי למאכל. מסתבר שהמצרים של פעם ידעו עוד לפנינו על תכונתו הפלאית של הדבש וקברו אנשי מלוכה איתו, כנראה מתוך מחשבה שזה משהו שיחזיק לנצח. מה אומר ומה אגיד- צדקו.

נו, אתם צריכים עוד סיבות לרוץ לקנות גלונים של דבש ולהתחיל לאפות במרץ? אז הנה כמה דוגמאות לאפייה עם דבש, שלשמחתי מקבל את הכבוד הראוי לו בראש השנה. במתכון הפאי הדבש חולק את מקומו עם תפוחים, גם הם סמל בלתי נפרד מהחג הזה, אבל כבוד לתפוח נעשה בפעם אחרת.

פאי תפוח בדבש
פאי עשיר ומתוק עם שני סמלי החג. ההכנה דורשת זמן אבל התוצאה מצדיקה אותו.

החומרים: (לתבנית פאי בקוטר 28 ס''מ)
לבצק:
שקית (100 גרם) אבקת סוכר
200 גרם חמאה קרה חתוכה לקוביות
300 גרם (2 כוסות +2 כפות) קמח רגיל
קורט מלח
1 כפית דבש
1 ביצה

למלית:
1 חבילה אינסטנט פודינג וניל
1 שקית (100 גרם) אבקת סוכר
1 מיכל שמנת מתוקה
2 כפות דבש
2 ביצים

לתפוחים:
4-5 תפוחים ירוקים
2 כפות דבש
25 גרם חמאה

להברשה:
2 כפות דבש

אופן ההכנה:
1. מכינים את הבצק: שמים במיכל מעבד המזון את כל חומרי הבצק חוץ מהביצה ומעבדים לתערובת פירורית. מוסיפים ביצה ומעבדים רק עד לקבלת כדור בצק. במידת הצורך מוסיפים עוד קצת קמח או מים קרים. עוטפים את הבצק בניילון נצמד ומכניסים למקרר עד שהתפוחים מוכנים.
2. מכינים את התפוחים: קולפים, מנקים מליבה, פורסים לחצאי-פרוסות בעובי כחצי ס''מ ושמים בסיר. מוסיפים דבש וחמאה ומבשלים כ-10 דקות תוך ערבוב עדין מידי פעם, עד שהתפוחים מעט רכים. מורידים מהאש, מסננים ומצננים כחצי שעה. שומרים בצד את נוזלי הבישול.
3. מחממים תנור ל-175 מעלות. מוציאים את הבצק מהמקרר, מרדדים לעלה בגודל התבנית ומרפדים את התבנית. שמים מעל נייר אפיה או אלומיניום ומעליו משקולת כמו קטניות יבשות. לא מחוררים את הבצק. אופים 10 דקות, מסירים את הנייר והמשקולת ואופים עוד 5 דקות, עד שהבצק רק מתחיל להזהיב. מוציאים מהתנור (לא מכבים אותו) ומצננים כמה דקות.
4. בינתיים מכינים את המלית: מערבבים את כל חומרי המלית לתערובת אחידה וממלאים את הקלתית. מעל מסדרים בעדינות את התפוחים המבושלים במעגלים (כמו בתמונה) או בכל צורה שאתם רוצים.
5. מחזירים לתנור ואופים כחצי שעה, או עד שהתפוחים רכים וזהובים והמלית יציבה מעט ועוד רוטטת קצת. מוציאים ומברישים את פני הפאי בדבש. מגישים בטמפ' החדר עם נוזלי בישול התפוחים כרוטב. אפשר להוסיף גם גלידת וניל.

עוגת דבש
יש המון מתכונים לעוגות דבש. המתכון הזה הוא האהוב עלי, פשוט וקל, מהיר וטעים.

החומרים:
2.5 כוסות (350 גרם) קמח תופח או 2.5 כוסות קמח רגיל +2.5 כפיות אבקת אפיה
3/4 כוס סוכר
1 כפית אבקת קקאו (או אבקת קפה נמס)
1/2 כפית עד כפית קינמון- לפי הטעם
3/4 כוס שמן
4 ביצים
1 כוס דבש
1 כפית אבקת סודה לשתיה
3/4 כוס מים רותחים

*2 תבניות אינגליש קייק או תבנית עגולה 24/26 או תבנית קוגלהוף

אופן ההכנה:
1. מחממים תנור ל-150 מעלות ומשמנים את התבנית או מרפדים בנייר אפיה.
2. שמים בקערה את כל החומרים לפי הסדר הרשום מהקמח עד לאבקת סודה לשתיה וטורפים היטב אחרי כל תוספת בעזרת מטרפה ידנית.
3. מוסיפים את המים הרותחים ומערבבים היטב עד לתערובת אחידה.
4. מעבירים מיד לתבנית ומכניסים מיד לתנור. אופים 30-40 דקות או עד שהעוגה תפוחה ושחומה וקיסם המוחדר למרכזה יוצא יבש או כמעט יבש (עם פירור אחד או שניים).

חלת דבש
זהובה וריחנית, מתאימה מאוד לשולחן ראש השנה.

חומרים ל-2 חלות:
1 ק''ג קמח
2 כפות שמרים יבשים או 50 גרם שמרית (שקית או קובייה)
1/2 כוס דבש
2 ביצים
100 גרם חמאה או מרגרינה מומסת, בטמפ' החדר, או 1/2 כוס שמן רגיל
1 כפית מלח
1.5 עד 2 כוסות חלב או מים, בטמפ' החדר
ביצה להברשה, שומשום לפיזור (אפשר גם פרג)

אופן ההכנה:
1. מכניסים לקערת המיקסר קמח ושמרים ומערבבים. מוסיפים דבש ומתחילים ללוש עם וו הלישה (אפשר גם ללוש ביד, כמובן). מוסיפים חמאה/ מרגרינה/ שמן, ביצים ומלח. מוסיפים את הנוזלים בהדרגה תוך לישה עד שמתקבל בצק אחיד, רך וקצת דביק. יתכן שלא תשתמשו בכל הנוזלים. מכסים את הקערה בניילון נצמד ומניחים לתפיחה ראשונה, כשעה עד שעה וחצי.
2. מוציאים את הבצק מהקערה ומניחים על משטח עבודה. מחלקים לחצי וכל חצי ל-3. מגלגלים כל חלק ל''נחש'' ארוך וקולעים צמה מכל 3 רצועות. לחלות עגולות, קולעים צמות ארוכות במיוחד ומגלגלים כל צמה סביב עצמה עד לקבלת כיכר קלועה עגולה.
3. מניחים את החלות על תבנית שטוחה מרופדת בנייר אפייה ומניחים לתפיחה שנייה, כחצי שעה עד שעה.
4. מחממים תנור ל-175 מעלות. מברישים את החלות התפוחות בביצה ומפזרים שומשום (או פרג). אופים 20-40 דקות (תלוי בגודלן) או עד שהחלות תפוחות וזהובות-שחומות. אפשר לבדוק עם קיסם ולראות שלא בצקי בפנים. רצוי להגיש באותו יום, אפשר להקפיא.